Οι μεγάλοι –και κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ –ήταν και αυτή τη φορά οι χαμένοι των εκλογών. Την παράσταση έκλεψε και στο Βερολίνο το ακροδεξιό εθνικολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Εκ του μηδενός η AfD πήρε διψήφιο ποσοστό και μπαίνει στην τοπική Βουλή του Βερολίνου με 12,7% σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF.

Για όλους τους άλλους το χθεσινό αποτέλεσμα σήμαινε και ανακούφιση: τα ποσοστά της AfD ήταν μικρότερα από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, μετά τις επιτυχίες στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία και Σαξονία – Ανχαλτ με ποσοστά πάνω από 20%, τα ποσοστά του Βερολίνου ήταν και ένα σχετικό φρένο στη δυναμική που είχε δημιουργηθεί για το κόμμα αυτό εξαιτίας του Προσφυγικού. «Το 90% των Βερολινέζων δεν ψήφισε αυτό το κόμμα» επισήμανε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην πρώτη του αντίδραση χθες το βράδυ.

Οι πρώτες αναλύσεις του αποτελέσματος δείχνουν ότι και στο Βερολίνο η AfD λειτούργησε ως δεξαμενή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα. Ενας στους δύο ψηφοφόρους της AfD δεν είχε ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές ενώ από τις μετακινήσεις των κομμάτων οι περισσότεροι προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά παίρνουν επίσης από Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά, όπως και το συντριπτικό ποσοστό από τους Πειρατές (το κόμμα του Ιντερνετ) που από 8,9% πήρε μόλις 1,6%.

Μόνο το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της AfD επέλεξε το κόμμα επειδή είναι πεπεισμένοι για τις θέσεις του. Για τη μεγάλη πλειοψηφία που το επέλεξε ήταν και αυτή τη φορά ψήφος διαμαρτυρίας κατά των άλλων κομμάτων. Τα θέματα που καθόρισαν την επιλογή τους ήταν το Προσφυγικό σε ποσοστό 68% και η εσωτερική ασφάλεια 42%.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 5,5 ΜΟΝΑΔΩΝ. Για την καγκελάριο ήταν ένα ακόμα αρνητικό μήνυμα. Το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, με 18% και απώλειες πεντέμισι μονάδων είχε το χειρότερο στην ιστορία του αποτέλεσμα στο Βερολίνο. Συνέπεια της ήττας είναι να εγκαταλείψει τη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και να περάσει στην αντιπολίτευση. Το μόνο παρήγορο ήταν ότι κράτησε τη δεύτερη θέση που προεκλογικά φαινόταν να χάνει από τους Πράσινους. Σε κάθε περίπτωση το αρνητικό αποτέλεσμα της CDU στο Βερολίνο θα ενισχύσει τις φωνές των Χριστιανοδημοκρατών και κυρίως των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας που πιέζουν την καγκελάριο να αναθεωρήσει τη στρατηγική της στο Προσφυγικό και να υιοθετήσει αυστηρότερη γραμμή.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ. Το χειρότερο ιστορικά αποτέλεσμα είχε χθες και το SPD (22,5%) και μάλιστα στο Βερολίνο, την πόλη του ιστορικού ηγέτη της Βίλι Μπραντ. Ωστόσο κράτησε την πρωτιά και τον κυβερνήτη δήμαρχο Μίχαελ Μίλερ. Η εκλογική αριθμητική δίνει τη δυνατότητα για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Αριστερά, ένα σχήμα που αποτελεί πρεμιέρα για τα γερμανικά δεδομένα. Υπό την έννοια αυτή, το Βερολίνο θα είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας ενός μοντέλου κυβερνητικών συμμαχιών για τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκάμπριελ και για την κεντρική κυβέρνηση μετά τις παγγερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

O μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών ηττήθηκε μπροστά σε προβλήματα όπως το Προσφυγικό, αλλά και το νέο αεροδρόμιο που εξελίσσεται σε βαρέλι δίχως πάτο. Η συμμετοχή στη μελλοντική κυβέρνηση του Βερολίνου ήταν και η μεγάλη νίκη για τους Πράσινους που με μικρές απώλειες πήραν 15,9% και έδωσαν μάχη να κρατήσουν την τρίτη θέση σε απόσταση αναπνοής από την Αριστερά 15,7%. Στους νικητές των χθεσινών εκλογών ανήκουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 6,2% επανέρχονται στην τοπική Βουλή του Βερολίνου, αναπτερώνοντας και τις ελπίδες της ηγεσίας του κόμματος για επάνοδο και στην ομοσπονδιακή Βουλή το 2017, μετά τη δραματική ήττα τους πριν από τέσσερα χρόνια.