Εκρηξη που συγκλόνισε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Μανχάταν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άτομα, ξύπνησε στους Νεοϋορκέζους τις οδυνηρές μνήμες ενός άλλου Σεπτεμβρίου, πριν από 15 χρόνια. Ο κυβερνήτης της πολιτείας συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με την εσωτερική τρομοκρατία, διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τη συνδέει με τη διεθνή τρομοκρατία. Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Τσέλσι, γειτονιά του Δυτικού Μανχάταν με πολλά σπίτια, που είναι γνωστή για τις γκαλερί και για τον μεγάλο αριθμό ομοφυλόφιλων κατοίκων της.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε μια εργαλειοθήκη την οποία άγνωστοι είχαν αφήσει μπροστά από ένα κτίριο, όπου βρίσκεται λέσχη για τυφλούς. Φωτογραφίες από τη σκηνή της έκρηξης δείχνουν ένα κατεστραμμένο μαύρο μεταλλικό κουτί. Την ώρα της έκρηξης, δηλαδή γύρω στις 8.30 το βράδυ στη δυτική 23η Οδό λειτουργούσαν πολλά εστιατόρια καθώς και σουπερμάρκετ, τα τζάμια των οποίων έσπασαν. Και τα 29 άτομα που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, είχαν τραυματιστεί ελαφρά.

Ενας δεύτερος μηχανισμός εντοπίστηκε τέσσερα τετράγωνα πιο μακριά και ήταν χύτρα συνδεμένη με καλώδια με ένα κινητό τηλέφωνο. Βρισκόταν τοποθετημένη μέσα σε μια σακούλα και εξουδετερώθηκε από ρομπότ της αστυνομίας, προκειμένου να μεταφερθεί στα κεντρικά για εξέταση.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο ανακοίνωσε την ανάπτυξη 1.000 πρόσθετων αξιωματικών των δυνάμεων ασφαλείας στο Δυτικό Μανχάταν και προέτρεψε τους κατοίκους να μην αλλάξουν τις συνήθειές τους. «Δεν θα τους αφήσουμε να νικήσουν. Δεν θα τους αφήσουμε να μας τρομοκρατήσουν». Ο Κουόμο διευκρίνισε ότι «όταν μια βόμβα εκρήγνυται στη Νέα Υόρκη, είναι προφανώς τρομοκρατική πράξη. Ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέεται με την ξένη τρομοκρατία, δηλαδή δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάμειξη του Ισλαμικού Κράτους».

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό γεγονός που θα χρειαστεί να ερευνηθεί ενδελεχώς. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπομονετικοί για να βρούμε την πλήρη αλήθεια. Ας μη σπεύσουμε σε υποθέσεις. Πρέπει να βρούμε το κίνητρο πίσω από την επίθεση, δηλαδή αν ήταν πολιτικό ή προσωπικό». Ο Ντε Μπλάζιο υπενθύμισε ότι σήμερα αρχίζει η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «γι’ αυτό και θα υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί στους δρόμους, περισσότεροι από όσοι συνήθως». Κατέληξε λέγοντας ότι οι Αρχές εξετάζουν αν υπάρχει σύνδεση της έκρηξης στο Μανχάταν με την έκρηξη, λίγες ώρες νωρίτερα, ενός άλλου εκρηκτικού μηχανισμού στο Νιου Τζέρσεϊ.

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε πόλη νοτίως της Νέας Υόρκης το Σάββατο το μεσημέρι, περίπου 30 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη αγώνα δρόμου για τους βετεράνους του στρατού. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κάδο σκουπιδιών και δεν υπήρξαν θύματα διότι εντελώς τυχαία είχε καθυστερήσει η έναρξη του αγώνα. Η έκρηξη αυτή ξύπνησε σκοτεινές μνήμες από τις βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 2013, όταν είχαν σκοτωθεί τρεις άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 260.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης της Νέας Υόρκης, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανακοίνωσε ότι στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης περιπολούν εκτάκτως και «ομάδες με βαρύ οπλισμό», ενώ κάποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Φυσικά και ανησυχώ» τόνισε, «καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία σύλληψη». Ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να είναι σε εγρήγορση και να ειδοποιούν τις Αρχές αν εντοπίζουν κάτι παράξενο, κάτι που δείχνει ασυνήθιστο».