Διασταυρώσεις στοιχείων καταθέσεων και λοιπών χρηματοπιστωτικών προϊόντων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγες ώρες υπόσχεται το νέο σύστημα που έχει στη διάθεσή του ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μέσω αυτού του συστήματος επιδιώκονται έλεγχοι εξπρές, ξεκινώντας από όσους συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, από μια λίστα 1.270.047 ΑΦΜ. Η λίστα του ενός εκατομμυρίου ΑΦΜ προήλθε από την ενοποίηση όλων των λιστών οι οποίες κατά περιόδους περιήλθαν στην κατοχή του υπουργείου Οικονομικών, από τη λίστα Λαγκάρντ και το αρχείο των καταθετών του Λουξεμβούργου έως τη λίστα των διοικητών και υποδιοικητών του ΕΣΥ και τον κατάλογο των φυσικών προσώπων με αλλεπάλληλες αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η παρουσίαση του νέου συστήματος, το οποίο δημιουργήθηκε από ομάδα υπαλλήλων της ΓΓΔΕ με μεγάλη εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες, έγινε προ ημερών και ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιλοτική του εφαρμογή δείχνει να κάνει όσα υπόσχεται.

Μέσα σε λίγες ώρες επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογουμένου, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και προκύπτει η λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Η διαδικασία αυτή σήμερα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση ενός ελέγχου να απαιτεί ακόμα και μήνες.

Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές, μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, αποστέλλουν αίτημα στις τράπεζες για την παροχή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Αν ένας φορολογούμενος έχει δέκα διαφορετικούς λογαριασμούς σε τρία τραπεζικά ιδρύματα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να στείλει δέκα διαφορετικά αιτήματα. Οι τράπεζες, οι οποίες κατακλύζονται από χιλιάδες τέτοια αιτήματα, πολλές φορές καθυστερούν την αποστολή στοιχείων, αναφέρουν στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, σημειώνοντας ότι και η επεξεργασία τους στη συνέχεια είναι πολύ χρονοβόρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα και να προκύψει το ζητούμενο της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Με το νέο σύστημα, η διαδικασία αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί καταλυτικά. Θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στον κατάλογο των 1.270.047 ΑΦΜ, ο οποίος έχει προκύψει από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανών φοροφυγάδων που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΣΔΟΕ τους προηγούμενους μήνες προχώρησε στη δημιουργία ενός αρχείου το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης προσώπων που περιλαμβάνονταν σε διάφορες λίστες, μεταξύ των οποίων:

αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2012

λίστα από έλληνες φορολογουμένους στην Ελλάδα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο

λίστα Λαγκάρντ (2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούνή διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη)

λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο ΕΣΥ.

Οι επικεφαλής του ελεγκτικού μηχανισμού έχουν λάβει εντολές προτεραιοποίησης των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στη σούπερ λίστα με τους 1,270 εκατ. ΑΦΜ, στη βάση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, καλύπτοντας την περίοδο 2000-2012. Με συγκεκριμένα κριτήρια πλέον, ο έλεγχος με βάση το νέο σύστημα θα ξεκινήσει από αυτούς οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή. Πηγή με άριστη γνώση των διαδικασιών εκτιμά ότι το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να διενεργήσει διπλάσιους ελέγχους σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.