Αναπτυξιακό σοκ –μέσα από τη γη και τα ακίνητα- χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να πάρει μπρος.

Αυτό ανέφερε, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ( ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός κατά την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου με τίτλο: « Βιώσιμες Αγορές Ακινήτων –Πολιτικό Πλαίσιο και Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, το αναπτυξιακό σοκ πρέπει να σχετίζεται με πραγματικά παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ένας από αυτούς – ο κύριος κατά τον Γιώργο Στασινό- είναι αυτός των ακινήτων γιατί πάνω σε αυτόν μπορούν και «πατούν» οι υπόλοιποι τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: ο τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών, ο αγροτοδιατροφικός τομέας και οι νέες τεχνολογίες.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), η Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων (FIG) και η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank).

Από την πλευρα του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στάθηκε ιδιαίτερα στην φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής, η οποία όπως είπε, δεν πρέπει να συγχέεται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Όπως επεσήμανε, είμαι υπέρμαχος των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων με εξαίρεση παρά πολύ σύνθετα έργα. Δεν έχει νόημα, τόνισε να φτιάξεις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για έργα, όπως είναι για παράδειγμα μια εξορυκτική μονάδα ή ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.

Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, το αναπτυξιακό σοκ μπορεί να επέλθει μέσα από ελκυστικές πολιτικές. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, φιλικό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και καταρχήν σταθερό φορολογικό πλαίσιο. « Να γνωρίζει ο καθένας που μπορεί να κάνει τι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι, όπως ειπώθηκε, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών, των χρήσεων γης και η χάραξη των θεσμικών γραμμών .

«Η Τράπεζα Γης είναι μαζί με τον απεγκλωβισμό των οικοδομικών συνεταιρισμών και την τουριστική ανάπτυξη, τα πιο σημαντικά θεσμικά εργαλεία που μπορούν να επανεκκινήσουν την οικοδομική δραστηριότητα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Στασινός.

Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης τόνισε χαρακτηριστικά: « Και εγώ είμαι υπέρμαχος του νοικοκυρέματος. Αν κάτι έχει ήδη δόμηση, καλύτερα να νοικοκυρευτεί παρά να το λέμε δάσος και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

» Ωστόσο, υπάρχει και το Σύνταγμα της Ελλάδας το οποίο δικαίως κατά τη γνώμη μου απαγορεύει την κατάτμηση. Όσες φορές δοκιμάστηκε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσα στη δασική έκταση δεν κόλλησε στο αν θα βρίσκαμε κάπου περιβαλλοντικό ισοδύναμο. Αυτό στο οποίο κολλάει το Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαίως για εμένα κολλάει, είναι ότι όταν αυτό το πράγμα αποχαρακτηριστεί, υπόκεινται σε κατάτμηση. Και η κατάτμηση, καλώς ή κακώς απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Και αυτό προκαλεί σοβαρό πρόβλημα σε αυτήν την κατεύθυνση».