Οι γυναίκες που πίνουν έστω και λίγο αλκοόλ παρουσιάζουν σημαντική μείωση των σεξουαλικών αναστολών τους, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με εθελοντές ηλικίας 18 έως 50 ετών, διαπίστωσαν πως μετά από ένα ποτήρι μπύρα έβλεπαν πιο εύκολα ερωτικού περιεχομένου φωτογραφίες απ’ ό,τι πριν καταναλώσουν αλκοόλ.

Αν και αυτό παρατηρήθηκε και στα δύο φύλα, η διαφορά ήταν πολύ πιο έντονη στις γυναίκες.

Ωστόσο η μείωση των αναστολών δεν σήμαινε ότι ένιωθαν και μεγαλύτερη ερωτική επιθυμία.

Όπως εξήγησε ο δρ Ματίας Λίχτι,καθηγητής Ψυχοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) που διεξάγεται στη Βιέννη, στη μελέτη συμμετείχαν 60 υγιείς άνδρες και γυναίκες.

Οι εθελοντές τυχαιοποιήθηκαν (σ.σ. χωρίσθηκαν τυχαία) σε δύο ομάδες. Η πρώτη κατανάλωσε ένα ποτήρι μπύρας με αλκοόλ και η δεύτερη όχι. Στη συνέχεια όλοι τους υποβλήθηκαν σε μία σειρά από τεστ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν τεστ αναγνώρισης προσώπων, αξιολόγησης της συμπόνιας και σεξουαλικής διέγερσης.

Το πείραμα επαναλήφθηκε αργότερα, με τις δύο ομάδες να αλλάζουν ρόλο ώστε να εξεταστούν οι αντιδράσεις υπό την επήρεια αλκοόλ και των εθελοντών που στην πρώτη φάση δεν είχαν πιει μπύρα.

Ένα από τα τεστ περιείχε λεπτομερείς σεξουαλικές εικόνες τις οποίες άνδρες και γυναίκες ένιωθαν πιο άβολα να βλέπουν νηφάλιοι, παρά μετά την κατανάλωση του αλκοόλ.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι μετά την κατανάλωση μπύρας οι εθελοντές έδειχναν να έλκονται περισσότερο από τις εικόνες χαρούμενων προσώπων και κοινωνικών εκδηλώσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αλκοόλ αύξανε την κοινωνικότητά τους.

«Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν εκ πείρας βιώσει τις ψυχοκοινωνικές επιδράσεις του αλκοόλ, είναι απρόσμενα λίγες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο δρ Λίχτι.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει την ευρέως αποδεκτή πεποίθηση πως το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές και αυξάνει την κοινωνικότητα, αλλά σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί δεν αυξάνει την ερωτική επιθυμία».

Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεν δίκιο όσοι πιστεύουν πως υπό την επήρρεια αλκοόλ βλέπουμε πιο όμορφους τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά όχι όσοι νομίζουν ότι με το ποτό θα έχουν περισσότερες πιθανότητες για σεξ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Psychopharmacology».