Τρίτη χρονιά από την επανεκκίνησή του, και «βιτριολική», θα είναι αυτή για το θέατρο Πόρτα αφού ο κοινός άξονας των νέων έργων του θα είναι η μαύρη κωμωδία. Οπως δήλωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θωμάς Μοσχόπουλος κατά την παρουσίαση του προγράμματος, στο Πόρτα φέτος μειώνουν τον αριθμό των παραγωγών προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σαφές αποτύπωμα της δημιουργικής τους σκέψης. Ακόμα, για να αποκτήσει το θέατρο μια ενιαία εκφραστική γλώσσα, συμμετέχουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές στην ενήλικη και στην παιδική σκηνή. Αυτοί προέρχονται από τη νέα γενιά των ηθοποιών που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να ενταχθούν στην καλλιτεχνική αγορά. Ετσι θα ερμηνεύσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο το νέο ρεπερτόριο που στο σύνολό του δεν είναι προϊόν καθαρόαιμων θεατρικών κειμένων αλλά διασκευών από τη λογοτεχνία.

Η αυλαία ανοίγει με επαναλήψεις περσινών επιτυχιών του θεάτρου που θα παρουσιαστούν στο κοινό για 10 μόνο βραδιές. Πρόκειται για τα έργα «Θεατροποιός» του Τόμας Μπέρνχαρντ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση (από 2/10), «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» του Ρόμπερτ Μούζιλ σε σκηνοθεσία – διασκευή Γεωργίας Μαυραγάνη (από 10/10) και «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» των Patari Project που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές (από 9/10).

Το κυρίως πρόγραμμα εγκαινιάζεται με το έργο «Η Δίκη του Κ.», παράσταση βασισμένη στη «Δίκη» του Φραντς Κάφκα. Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου (από 18/10). Ακολουθεί το «Μαύρο χιόνι – Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» που εμπνέεται από το «Θεατρικό μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου (από 6/12). Eπίσης, έρχεται η «Μύτη» με μια διαφορετική εκδοχή της νουβέλας του Νικολάι Γκόγκολ. Η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Πάσχου που βάζει τους θεατές στη σκηνή και τους ηθοποιούς να παίζουν από τα καθίσματα (από 30/1).

Στην παιδική ενότητα υπάρχουν το «Ενας δράκος… μα ποιος Δράκος;», μια διασκευή του «Δράκου» του Γεβγκένι Σβαρτς από την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Θωμά Μοσχόπουλο στην ίδια θεματική του μαύρου χιούμορ (από 18/12). Αλλά και το «Κοίτα», μια παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου που προορίζεται για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων (από 1/10). Στα θεατροπαιδαγωγικά συνεχίζονται για τρίτο χρόνο τα «Παραμύθια με την Ξένια» (από 7/1) και «(Δεν) είμαι ΠΡΟ» του Τάσου Αγγελόπουλου.

      

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΕΜΠΤΕΣ. Οι Τρίτες Παράλληλες φέτος γίνονται Πέμπτες, αλλάζοντας κόνσεπτ μιας και σημαντικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν μουσικές, χορευτικές παραστάσεις και περφόρμανς σ’ ένα πρόγραμμα τεσσάρων κύκλων. Ο πρώτος κύκλος με τη θεματική «Περί έρωτα» φέρνει την καλλιτεχνική υπογραφή του Κορνήλιου Σελαμσή και περιλαμβάνει πέντε ακροάματα που παρουσιάζουν τις μελωδίες με νέους τρόπους. Ο κύκλος του χορού αναφέρεται στην Ιριδα Καραγιάν ενώ στον επόμενο στήνεται με μια χορωδία ανέργων. Οι παράλληλες εκδηλώσεις κλείνουν με έναν κύκλο συναυλιών όπου γνωστοί τραγουδιστές δοκιμάζονται σε απρόβλεπτες ερμηνείες.