«Οτιδήποτε ανοίγει το θέατρό μας προς τα έξω μάς αφορά. Θέλουμε να έχουμε ένα Εθνικό Θέατρο ανοιχτό σε όλες τις επιρροές, έχουμε να πάρουμε και να δώσουμε πάρα πολλά. Ελπίζω σε λίγα χρόνια να έχουμε κι εμείς να δείξουμε τους αποφοίτους της δικής μας θεατρικής Ακαδημίας Σκηνοθεσίας. Και όχι απλώς να τους δείξουμε στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο». Ηταν τα λόγια με τα οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός υποδέχθηκε και παρουσίασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τους τρεις ρωσικούς θιάσους που συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης» και ταξιδεύουν ώς την Αθήνα στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε στο σημαντικότερο θέατρο της Ελλάδας» δήλωσε από την πλευρά του ο Βίκτορ Μινκόφ, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και του Δραματικού Θεάτρου Αγίας Πετρούπολης Πριγιούτ Κομεντιάντα. «Η “Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης” είναι το σημαντικότερο θεατρικό γεγονός που ταξιδεύει στο εξωτερικό εδώ και δέκα χρόνια. Το φεστιβάλ εκπροσωπεί την πόλη μας στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης όπως Βερολίνο, Πράγα, Μιλάνο, Ελσίνκι, Βελιγράδι, Τιφλίδα, Τελ Αβίβ και επιτέλους η “9η Θεατρική σεζόν” θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα». Το Διεθνές Φεστιβάλ ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2007 για να προωθηθούν οι πολιτιστικές, κοινωνικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και μεγάλων πολιτιστικών κέντρων ανά τον κόσμο. Η ιδέα ήταν ενός σημαντικού ρωσικού θεατρικού σχήματος, των Neva Art, και αμέσως κέρδισε την υποστήριξη της διοίκησης της Αγίας Πετρούπολης, η οποία είναι και ο κύριος χρηματοδότης του, καθώς και του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Ενδιαφέρον πάντως είχε και μια τοποθέτηση του Στ. Λιβαθινού σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των παραστάσεων, που δεν μπορεί παρά να αφορούσε και την εσωτερική πολιτιστική πολιτική. «Χαίρομαι που τέτοια σημαντικά γεγονότα μπορούν ακόμα να συμβούν με κρατικά χρήματα. Είναι ένα δείγμα πολιτισμού, με την ευχή ότι αυτές οι παραστάσεις που επιλέξαμε θα αφορούν το κοινό και θα δείξουν όλο το σύγχρονο πρόσωπο της θεατρικής Αγία Πετρούπολης, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικά πόλεις στην Ευρώπη».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Σήμερα ανεβαίνει στην Αγ. Κωνσταντίνου 22 (18.30) η παράσταση «Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ» του Ακαδημαϊκού Θεάτρου Αγίας Πετρούπολης Λενσοβιέτ βασισμένη στο έργο «Παντρολογήματα» και σε άλλα κείμενα του Ν. Β. Γκόγκολ. Σκηνοθεσία: Γιούρι Μπουτούσοφ. Αύριο στο Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη (Πανεπιστημίου 48) στις 18.30 η παράσταση «Οι αδελφοί», μια νέα αντίληψη του κλασικού μυθιστορήματος του Ντοστογέφσκι «Οι αδελφοί Καραμάζοφ» από το Κρατικό Δραματικό Θέατρο Αγίας Πετρούπολης Πριγιούτ Κομεντιάντα. Σκηνοθεσία: Εβγκένια Σαφόνοβα. Και στις 22/9 στην Αγ. Κωνσταντίνου 22 (18.30) ο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Λικ Περσεβάλ από το Θέατρο – Φεστιβάλ Μπαλτίσκι Ντομ.

Για τις παραστάσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Τιμές εισιτηρίων: 15, 10 (φοιτητικό) και 5 ευρώ (Β’ εξώστης).