Aκουσε τον Πρωθυπουργό στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακουσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ και δεν άντεξε. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε γραπτή δήλωση εκφράζει τη δυσφορία της, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και επιχείρηση δημιουργίας καθεστώτος και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συντηρητισμό και υποσχεσιολογία δεξιάς κοπής.

«”Εκλαιγε” δήθεν για τους φτωχούς, που ο ίδιος οδηγεί σε πλήρη φτωχοποίηση και αδιέξοδο. Παρίστανε τον διώκτη της διαπλοκής αυτός που την κρύβει στον κόρφο του. Εκρυψε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε τις προάλλες στη ΔΕΘ. Μίλησε για δημοκρατία, ενώ επιχειρεί καθημερινά να στήσει καθεστώς, με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στα ΜΜΕ, στις τράπεζες» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά για τον Πρωθυπουργό.

«Ξέχασε την κοινωνία»

Στον Μητσοτάκη καταλογίζει ότι «έσπευσε να αλλάξει ρόλους με τον κ. Τσίπρα στις υποσχέσεις» και «ξέχασε παντελώς την κοινωνία. Ελειψε το ενδιαφέρον για τον κόσμο της εργασίας, τον συνταξιούχο, τον αγρότη, τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους».

Γι’ αυτό η Γεννηματά καταλήγει πως «μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μπορεί να συγκροτηθεί η ισχυρή αναπτυξιακή συμμαχία κράτους – αγοράς – κοινωνίας που χρειάζεται η χώρα για να ξεκολλήσει από το τέλμα της ύφεσης και να βγει από την κρίση».

«Αδιόρθωτοι»

Στους ίδιους τόνους κινείται και η ανακοίνωση του έτερου πόλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της ΔΗΜΑΡ. «Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος! Είναι αδιόρθωτοι!» αναφέρεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται ότι σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ μία ισχυρή, αυτόνομη, προοδευτική παράταξη «σαφώς πολιτικά και ιδεολογικά οριοθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ», με στόχο να επιβάλει την εθνική συνεννόηση και να διεκδικήσει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Ο Σταύρος, ο Κυριάκος και το Δημόσιο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κλήθηκε χθες σε συνέντευξή του στον Σκάι να σχολιάσει τη σαββατιάτικη ομιλία Κυριάκου. Και οφείλω να ομολογήσω ότι –ας μου επιτραπεί η έκφραση –του τη βγήκε μεταρρυθμιστικά του αρχηγού της ΝΔ.

Τι εννοώ; Ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα φύγει κανείς από το Δημόσιο και ο Σταύρος δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει «εμείς δεν φοβόμαστε να πούμε ότι πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο αυτοί που δεν δουλεύουν. Ο κόσμος “χάνει” τα παιδιά του που φεύγουν στο εξωτερικό, επιχειρήσεις κλείνουν, ανεργία στα ύψη και δεν θα πειράξουμε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου; Οι σπατάλες περιλαμβάνουν και ανθρώπους που πληρώνει το Δημόσιο και δεν δουλεύουν».

Αν ήμουν κακός άνθρωπος θα έλεγα ότι ήταν μητσοτακικότερος του Μητσοτάκη –αν και του αναγνωρίζω ότι τα λέει από τότε που ίδρυσε Το Ποτάμι.

Και ο «άξιος συνεχιστής»

Βέβαια από τα πυρά του επικεφαλής του Ποταμιού δεν ξέφυγε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Πάλι για το ίδιο θέμα, το Δημόσιο. Οπως το έθεσε επί λέξει ο Θεοδωράκης: «Και σήμερα υπάρχει ο κ. Τσίπρας που δυναμώνει το κομματικό κράτος. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για τον κόφτη έφεραν και το άρθρο 170 με 75 νέες γραμματείες στα υπουργεία. 75 νέα γραφεία σημαίνουν μια νέα σπατάλη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ». Και είπε κι άλλα. Οτι ας πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «άξιος συνεχιστής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» που «έχουν διορίσει το μισό Δημόσιο».