Ενας 22χρονος που είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο σε επιχείρηση της Κρατικής Ασφάλειας για συμμετοχή σε οργανωμένη ομάδα η οποία έκανε συστηματικά επιθέσεις και επεισόδια σε πορείες και γήπεδα είναι ο «κακοήθης » –όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας – που κατηγορείται ότι επιτέθηκε πισώπλατα και ξυλοκόπησε τον διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Διαμαντόπουλο.

Το υλικό από τις κάμερες στο κέντρο της Αθήνας, μαρτυρίες για τον σωματότυπο και τα ρούχα που φορούσε, οι συγκρίσεις που ακολούθησαν φαίνεται ότι συμπλήρωσαν καρέ καρέ το παζλ κι έδειξαν στους αρμόδιους αξιωματικούς της Ασφάλειας τον δράστη.

Η αιφνιδιαστική επίθεση που έστειλε στο νοσοκομείο τον Διαμαντόπουλο είχε γίνει βραδινές ώρες στις 29 Αυγούστου, στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της συμβολής με την Μπενάκη, μετά το τέλος πορείας συμπαράστασης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ο ξυλοδαρμός είχε αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης και διαξιφισμών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αιχμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο «άβατο των Εξαρχείων».

22χρονος με παρελθόν

Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο 22χρονος, ο οποίος αναζητείται, ταυτοποιήθηκε ως δράστης του ξυλοδαρμού και σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα βαριάς σωματικής βλάβης εις βάρος αστυνομικού η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Γνωστός στην Ασφάλεια με παρελθόν, είναι στα 22 του χρόνια ο φερόμενος ως δράστης του ξυλοδαρμού του αξιωματικού, από τον οποίο μάλιστα άρπαξε ως λάφυρο το πηλήκιό του πριν διαφύγει προς τη Θεμιστοκλέους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με άλλους τέσσερις νεαρούς είχε συλληφθεί ύστερα από έρευνες της Ασφάλειας για την εξάρθρωση ομάδας «μπαχαλάκηδων και χούλιγκαν», όπως τους είχαν χαρακτηρίσει τότε αξιωματικοί. Στη δικογραφία περιλαμβάνονταν και άλλοι 19 νεαροί οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα έκαιγαν και τα έσπαγαν σε διαδηλώσεις και αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Η έρευνα είχε ξεκινήσει από υλικό που είχε συγκεντρωθεί για τον εμπρησμό βαν τηλεοπτικού σταθμού έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Από καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που έπιασε ο «κοριός» φάνηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός επεισοδίων σε διαδηλώσεις και γήπεδα.

Γι’ αυτήν την υπόθεση ο 22χρονος δεν είχε προφυλακισθεί, του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι να δίνει «παρών» στο αστυνομικό τμήμα. Οροι τους οποίους παραβίασε λίγες ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό του αξιωματικού κι έκτοτε αναζητείται.