Ολος ο σχεδιασμός της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, από το σκηνικό στην κεντρική ομιλία στο Βελλίδειο προς τις παραγωγικές τάξεις και το κομματικό ακροατήριο έως τα μεταμοντέρνα πλάνα από τη συνέντευξη Τύπου, απέβλεπε στο να αναδείξει τη διαφορά ανάμεσα σε δύο κόσμους που εκπροσωπούν η δική του ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Εναν πόλεμο των δύο κόσμων που παράλληλα αναδεικνύει νέα δίπολα, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση του λαϊκισμού με τη σοβαρότητα και της αλήθειας με τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις, επισφράγιζε και το περιεχόμενο της διπλής πολιτικής παρέμβασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη βάση αυτή, στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι η εκστρατεία στη ΔΕΘ στέφθηκε με επιτυχία. Η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι πλέον ευδιάκριτη, όπως διαμετρικά αντίθετοι καταγράφονται τόσο ο αξιακός κώδικάς τους όσο και ο σχεδιασμός τους για την πορεία της χώρας. Πάνω στα θεμέλια που μπήκαν στη ΔΕΘ, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι ίδιες πηγές, θα αρχίσει να οικοδομείται και ένα σχέδιο πλήρους αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα. Η επίθεση του προέδρου της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη δεν άφησε αλώβητο τον Πρωθυπουργό, αλλά η μεγάλη προσωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα δεν έχει αρχίσει ακόμη, όπως διαμηνύουν από την Πειραιώς. Η βολή ότι «στην ευρωπαϊκή Ελλάδα “Μαδούρο” δεν χωρούν» προϊδεάζει για τη συνέχεια.

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ». Στη πραγματικότητα, η «συμφωνία αλήθειας» που προέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ συνδυάστηκε με ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που, επίσης, έρχεται να λειτουργήσει ως μέτρο σύγκρισης απέναντι στο κυβερνητικό πλάνο. Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, η διαφορά από ένα κλασικό πακέτο υποσχόμενων παροχών είναι ότι τα δικά του μέτρα είναι εφαρμόσιμα εντός του πλαισίου μιας σφιχτής οικονομικής πολιτικής, είναι αξιόπιστα ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ενώ δεν εξαρτώνται από τις ορέξεις της τρόικας, καθώς είναι πλήρως κοστολογημένα και συνοδεύονται από ισοδύναμες δημοσιονομικές περικοπές. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω μεγαλύτερες ελαφρύνσεις, γιατί δεν έχω τόσα ισόποσα μέτρα περικοπής δαπανών. Πήγα μέχρι εκεί που αισθάνομαι ότι άνετα μπορώ να τα υλοποιήσω την επόμενη μέρα» τόνισε με έμφαση, προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία του δικού του σχεδίου. Συνεργάτες του έκαναν λόγο για μια παρουσίαση που αναλύθηκε λέξη λέξη, αφού το βιντεοσκοπημένο υλικό από την αρχηγική πρεμιέρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα βαρίδια του μέλλοντος.

Παρά την κοινή βάση, το ύφος ανάμεσα στην κεντρική ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου ήταν διαφορετικό. Μπορεί να οφείλεται στο διαφορετικό ακροατήριο και όχι σε μια κίνηση τακτικής, αλλά από το έντονα προεκλογικό χρώμα της ομιλίας του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να κινηθεί χθες σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς. Με τα βασικά γρανάζια του κομματικού μηχανισμού να βρίσκονται στο Βελλίδειο και τους Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη να χειροκροτούν από την πρώτη σειρά, ένας συνθηματικός λόγος ήταν περισσότερο ανεκτός. Στο «διά ταύτα» της διπλής εμφάνισης, πάντως, βρισκόταν σταθερά η μετωπική με την κυβέρνηση Τσίπρα σε όλα τα πεδία.

ΕΚΛΟΓΕΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου εκλογές, αλλά κατέστησε σαφές ότι ο σχεδιασμός του δεν προβλέπει άμεση προσφυγή του Τσίπρα στις κάλπες. «Οσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο» σχολίασε –και σε αυτή τη γραμμή θα επιμείνει για να κρατήσει σε εγρήγορση τα γαλάζια στελέχη.

Στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ανέβασε τους τόνους επιμένοντας στην αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, αλλά προσθέτοντας πλέον ακόμη έναν λόγο που επιβάλλει την ακύρωσή του: ο διαγωνισμός είναι συνολικά αίολος και έχει ακυρωθεί στα μάτια της κοινωνίας. «Περάσαμε από τον σανό στα βοσκοτόπια!» σχολίασε –στην δουλεμένη στην «προπόνηση» ατάκα της ημέρας που συνδυάζει όσα αποκαλύπτονται για το πόθεν έσχες του υπερθεματιστή Καλογρίτσα με τις υποσχέσεις που έδινε αφειδώς κατά το πρόσφατο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ προς όλους και για όλα. Σε τυχόν αποκλεισμό Καλογρίτσα, μάλιστα, διαμήνυσε ότι η ΝΔ θα ζητήσει εξηγήσεις για το πράσινο φως που άναψε η κυβέρνηση στον αρχικό έλεγχο του πόθεν έσχες του εργολάβου.

Σχεδόν αναγκαστικά το θέμα Καλογρίτσα συνδέθηκε με την πορεία της Τράπεζας Αττικής και το διοικητικό σχήμα που επιδίωξε να επιβάλει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρείχε απόλυτη στήριξη στον Γιάννη Στουρνάρα για το βέτο της Τραπέζης της Ελλάδος στις κυβερνητικές επιλογές και προανήγγειλε πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο ζήτημα της Τράπεζας Αττικής. «Δεν θα επιτρέψουμε τον εκφυλισμό της διαδικασίας και τη δημιουργία νέων τριγώνων διαπλοκής μεταξύ εργολάβων, τραπεζών και κομμάτων. Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στο τέλος της δεκαετίας του ’80, στην περίπτωση του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης» ήταν το δικό του μήνυμα. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο οι τράπεζες να έχουν «διοικήσεις τεχνοκρατικές, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις» οι οποίες «θα έχουν το θάρρος να εκκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων».

Η ΕΛΣΤΑΤ. Εμμέσως πλην σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκήρυξε τη δίωξη στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, έστω κι αν σημείωσε ότι δεν σχολιάζει δικαστικές ενέργειες. «Δεν θέλω μια Ελλάδα, η οποία θα είναι ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες. Θέλω μια Ελλάδα, η οποία θα είναι ένα φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο» απάντησε στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ», ενώ –στέλνοντας ένα μήνυμα και στους καραμανλικούς που επιζητούν «δικαίωση» μέσω της υπόθεσης Γεωργίου –ανέφερε ότι η συζήτηση για το έλλειμμα του 2009 «είναι άγονη».

Με ηχηρό τρόπο, εξάλλου, αποκήρυξε και τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου για τον αποκλεισμό από το εκπαιδευτικό σύστημα των προσφυγόπουλων –καταδίκη που συνδυάστηκε με ένα κατηγορηματικό Οχι σε κάθε σενάριο για μελλοντική συνύπαρξη της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή. «Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ, αλλά από εκεί και πέρα οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Προσφυγικό δημιουργούν ερωτήματα» πρόσθεσε για τις γενικότερες εξελίξεις στο Προσφυγικό, ενώ για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, με φόντο το «άβατο» των Εξαρχείων, κατέστησε σαφές ότι θα εξακολουθήσει να προτάσσει τα θέματα τάξης και ασφάλειας, καθώς πρόκειται για «ατζέντα της κοινής λογικής και όχι δεξιά ατζέντα».

Φορολογική μεταρρύθμιση

Στο πεδίο της Οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κυβερνητική ατζέντα, αφού οι εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ θα αποτελέσουν τον κορμό ενός νέου γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος. Με αφετηρία μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές, προκειμένου να περιοριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 σε 2% (από το 3,5%) και να εγκριθεί μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα βασίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για:

– Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

– Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% επίσης εντός διετίας, καθώς και της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

– Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

– Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

– Αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα άμεσης εφαρμογής προσδιόρισε ως βασικό στόχο του τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%, την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ (11% και 22%), καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.