Τα όριά της φαίνεται ότι βρίσκει η επιχείρηση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των θεσμών, της τηλεοπτικής και της τραπεζικής αγοράς. Και στα τρία αυτά μέτωπα, το Μαξίμου εξαναγκάστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε αναδίπλωση, καθώς φαίνεται για πρώτη φορά να συναντά ισχυρά αντίβαρα.

Στο μέτωπο της Δικαιοσύνης ως αντίβαρο λειτούργησαν οι ίδιοι οι δικαστές που επανεξέλεξαν τον Ισίδωρο Ντογιάκο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών. Είχε προηγηθεί η γραπτή διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι ο Ντογιάκος δεν είχε κώλυμα εκλογιμότητας, καθώς δεν του είχε επιδοθεί η απόφαση για την πειθαρχική του ποινή –που του είχε επιβληθεί κατόπιν έφεσης του υπουργού Δικαιοσύνης. Η ακολουθία των γεγονότων δείχνει ότι η –πολιτική και φυσική –ηγεσία της Δικαιοσύνης αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μη διακινδυνεύσει να αντιπαρατεθεί με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στους κόλπους της Εισαγγελίας Εφετών.

Στο μέτωπο των τραπεζών, το Μαξίμου οδηγήθηκε σε συμβιβασμό με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ηγεσία της Τράπεζας Αττικής. Η συνάντηση Στουρνάρα – Τσίπρα το Σάββατο και οι πυροσβεστικές δηλώσεις που ακολούθησαν επισφράγισαν τον συμβιβασμό.

Το θέμα ωστόσο δεν τελειώνει εδώ καθώς ο διοικητής της ΤτΕ προανήγγειλε δημοσίως ότι πρόκειται να στείλει στη Δικαιοσύνη το πόρισμα του ελέγχου της Τράπεζας Αττικής. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτή η εξέλιξη μόνο αδιάφορη δεν αφήνει την κυβέρνηση, καθώς τα διαλαμβανόμενα στο πόρισμα έχουν πολιτικές απολήξεις.

Η ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Στουρνάρα πήρε επικίνδυνη για την κυβέρνηση τροπή και λόγω της διεθνούς δημοσιότητας που έλαβε το θέμα. Τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο ερμήνευαν ως «ρεβανσισμό» τη σύμπτωση των ανακριτικών ενεργειών εις βάρος της συζύγου του Στουρνάρα με τις αποφάσεις για τη διοίκηση της Αττικής, πλήττοντας σε μια κρίσιμη στιγμή το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης Τσίπρα έναντι των εταίρων.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση της Αττικής έριχνε βαριά τη σκιά της στο εγχείρημα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς η τράπεζα συνδεόταν με την πλευρά Καλογρίτσα. Η περίπτωση του ανανήψαντος στις δημόσιες συμβάσεις εργολάβου απειλεί να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα που θα ανατινάξει το κυβερνητικό αφήγημα του αγώνα κατά της διαπλοκής. Οι αποκαλύψεις για το πώς συγκροτήθηκε ο φάκελος του υπερθεματιστή Καλογρίτσα –με «κεφάλαιο» δανεικούς βοσκοτόπους στην Ιθάκη και πληρεξούσιες δηλώσεις τεθνεώτων –μετατρέπει ήδη τη σταυροφορία σε βουκολικό κωμειδύλλιο.

Μπρος στον κίνδυνο να καταστραφούν πριν καν εμπεδωθούν οι εντυπώσεις από το τίμημα το 246 εκατ., η κυβέρνηση σάλπισε αναδίπλωση διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού. «Κανένας δεν είναι φίλος μας», απολογήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν κάποιος από τους υπερθεματιστές δεν έχει την ικανότητα να πληρώσει ή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματά του θα εκπέσει».

Μένει να φανεί πώς θα εκπέσει, αφού ο υποτιθέμενος έλεγχος στα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών έχει ήδη ολοκληρωθεί.