Τη δωρεάν διάθεση ασύρματης πρόσβασης στο Ιντερνετ (WiFi) σε δημόσιους χώρους στις χώρες-μέλη της ΕΕ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, αποφάσισε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στόχος της Κομισιόν είναι τουλάχιστον μία πόλη σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ να λειτουργεί ένα δίκτυο 5G έως το 2020!

Τα «υπερηχητικά» δίκτυα 5G θα προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ, οι οποίες θα φθάνουν μέχρι τα 10 Gbps. Σημειώνεται ότι σήμερα οι ταχύτητες των δικτύων 4G μπορεί να φτάσουν θεωρητικά έως τα 300 Mbps, ενώ τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών είναι στα 100 Mbps και στην επόμενη φάση τους θα ανέβουν στο 1 Gbps.

«Πλέον οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή της ζωής, οπότε ήδη θα έπρεπε να μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν το Ιντερνετ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ και προσθέτει: «Το να επωφελούνται όλοι από τη διασυνδεσιμότητα σημαίνει πως δεν θα έπρεπε να έχει σημασία πού ζεις ή πόσα κερδίζεις, οπότε προτείνουμε έως το 2020 να αποκτήσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε πόλη δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Ιντερνετ, στα βασικά κέντρα του δημόσιου βίου».

Το σχέδιο της Κομισιόν για το WiFi 4EU προβλέπει την παροχή WiFi σε πάρκα, πλατείες, βιβλιοθήκες και δημόσια κτίρια.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να δαπανήσει ένα ποσό μέχρι 120 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τους τοπικούς φορείς.

Επίσης, στο σχέδιο της Κομισιόν προβλέπεται ότι μέχρι το 2025 οι συνδέσεις στο Ιντερνετ θα πρέπει να έχουν ελάχιστη ταχύτητα download 100 Mbps για όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, ελάχιστη ταχύτητα download και upload 1 Gbps για όλα τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες που εξαρτώνται από ψηφιακές τεχνολογίες και απρόσκοπτη πρόσβαση στο 5G για όλους τους μεγάλους δρόμους και τους σιδηροδρόμους.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Ετινγκερ, ανέφερε ότι «η Ευρώπη φιλοδοξεί να ηγηθεί στην ανάπτυξη του 5G, ώστε να πάμε σε μια gigabit κοινωνία και να εξασφαλίσουμε πως όλοι οι Ευρωπαίοι, στην εξοχή ή στις πόλεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές συνδέσεις Ιντερνετ».