Ο ΟΤΕ, η Cosmote και η Forthnet είναι οι τρεις εταιρείες που θα λάβουν τελικά μέρος στον διαγωνισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), για την επιλογή παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Ο διαγωνισμός (δημοπρασία πολλαπλών γύρων με μειούμενο τίμημα) θα διεξαχθεί στα γραφεία της ΕΕΤΤ, ενώ υπερθεματιστής θα είναι η πάροχος εταιρεία που θα υποβάλλει τη χαμηλότερη προσφορά, δηλαδή θα ζητήσει τη χαμηλότερη αποζημίωση για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας.

Η εταιρεία που θα αναδειχθεί νικήτρια θα αναλάβει –για λογαριασμό και των υπολοίπων εταιρειών –να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Πρόκειται κυρίως για τα σταθερά τηλέφωνα και τους τηλεφωνικούς καταλόγους, καθώς πρόβλεψη για την παροχή υπηρεσιών γρήγορου Ιντερνετ δεν υπήρξε στον διαγωνισμό της ΕΕΤΤ.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που σύμφωνα με την ΕΕΤΤ συνθέτουν την Καθολική Υπηρεσία είναι: Η παροχή τηλεφωνικής πρόσβασης σε σταθερές θέσεις και η παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και καταλόγου συνδρομητών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, και τα κοινόχρηστα τηλέφωνα, όπως και άλλα σημεία πρόσβασης στην κοινόχρηστη φωνητική τηλεφωνία.

Η χρονική διάρκεια της Καθολικής Υπηρεσίας ορίζεται για τουλάχιστον τρία χρόνια, με ημερομηνία έναρξης την 1/1/2017, εκτός κι αν ο υπερθεματιστής της δημοπρασίας δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προσφέρει την υπηρεσία νωρίτερα.

Ο νόμος προβλέπει ότι το καθαρό κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας επιμερίζεται σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο άθροισμα του κύκλου εργασιών όλων των υπόχρεων εταιρειών.

Η ΕΕΤΤ καθορίζει το καθαρό κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας, παίρνοντας ως βάση υπολογισμού τις δηλώσεις των εταιρειών για το σύνολο των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων τους, όπως αυτές υποβάλλονται με βάση τον Κανονισμό Γενικών Αδειών για τον προσδιορισμό των ετήσιων ανταποδοτικών τελών τους.

Στον τρέχοντα διαγωνισμό, κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση (ΟΤΕ, Cosmote, Forthnet) ορίζει για ποια ή ποιες από τις παρακάτω οµάδες Καθολικής Υπηρεσίας, καθώς και για ποια γεωγραφική περιοχή, εκδηλώνει το ενδιαφέρον της.

Στις ομάδες Καθολικής Υπηρεσίας περιλαμβάνονται:

– Η λειτουργία δηµόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα καλύπτει το σύνολο της γεωγραφικής περιοχής, στην οποία μια εταιρεία θα αναλάβει την υποχρέωση παροχής τηλεφωνικής πρόσβασης σε σταθερές θέσεις.

– Η γεωγραφική κάλυψη, έκταση και πυκνότητα του δηµόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών της επιχείρησης, καθώς και η ικανότητα του δικτύου της να αντιδρά σε απρόσµενες καταστάσεις.

– Η ύπαρξη συγκεκριµένου σχεδίου ανάπτυξης του δηµόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ενδιαφερόμενης εταιρείας.

– Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών Καθολικής Υπηρεσίας καθορισµένης ελάχιστης ποιότητας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ή σε συγκεκριµένη υπό εξέταση γεωγραφική περιοχή κάλυψης.

Προβλήματα και εντάσεις. Σημειώνεται ότι η υπόθεση του Καθολικού Παρόχου στο παρελθόν έχει δημιουργήσει προβλήματα και εντάσεις μεταξύ της ΕΕΤΤ, του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Το 2010, η υπηρεσία είχε ανατεθεί στον ΟΤΕ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Ομως, τον Αύγουστο του 2013 ο ΟΤΕ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει την παροχή της υπηρεσίας μετά τη λήξη της τριετίας και ζήτησε να του καταβληθεί αποζημίωση (ως καθαρό κόστος) 83 εκατ. ευρώ για το 2010 και από 55 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, για το 2011 και το 2012. Επίσης, η χρέωση τρέχει και για τα επόμενα χρόνια (2013, 2014, 2015, 2016), που ο ΟΤΕ συνέχισε να είναι Καθολικός Πάροχος.