Το μακρύ της ταξίδι ξεκίνησε τη Δευτέρα η βρετανίδα οικολόγος Σάσα Ντεντς, που σαν «άνθρωπος κύκνος» θα ακολουθήσει με ένα μηχανοκίνητο παραπέντε την αποδημία των κύκνων Bewick.

Η Ντεντς πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια σχεδιάζοντας τη συγκεκριμένη αποστολή, που στόχο έχει να αιτιολογήσει τη μείωση του πληθυσμού των κύκνων.

Η 41χρονη θα πετά μαζί με τους κύκνους για τις επόμενες δέκα εβδομάδες και θα διασχίσει έντεκα χώρες, από τις τούνδρες της Σιβηρίας μέχρι την Αγγλία. Θα περνά πολλές ώρες τις ημέρας πετώντας, με ταχύτητα 35 χιλιομέτρων την ώρα, σε θερμοκρασίες που θα φτάνουν και τους -9 βαθμούς Κελσίου. Θα κατασκηνώνει στην ύπαιθρο και θα αναζητά καταφύγιο κοντά στους ντόπιους. Θα μαγνητοσκοπεί την πορεία της, η οποία θα παρακολουθείται από δορυφόρο, ενώ δύο φορές την εβδομάδα θα μοιράζεται τα βίντεο με τα ευρήματά της.

Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους παρουσιάζει πτωτική πορεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες αιτίες για αυτή τη μείωση. Το 2012 το ανησυχητικά μικρό μέγεθος του πληθυσμού των κύκνων Bewick ώθησε διάφορες χώρες να υιοθετήσουν σχέδιο δράσης υπέρ τους. Ενώ το 1995 υπήρχαν 29.000 κύκνοι Bewick στην Ευρώπη σήμερα υπολογίζονται στους 18.100.

Η Ντεντς φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στο μυστήριο. Αν και οι κύκνοι πέφτουν συχνά θύματα παράνομου κυνηγιού, η Ντεντς υποστηρίζει ότι αυτό δεν δικαιολογεί το μέγεθος της μείωσης του πληθυσμού τους. Άλλοι παράγοντες θεωρούνται η μείωση των υγροτόπων στους οποίους συχνάζουν οι κύκνοι, τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος με τα οποία μπορεί να συγκρούονται κατά την πτήση τους, το κυνήγι από Αρκτικές αλεπούδες και η κλιματική αλλαγή.

«Η μεγαλύτερή μου ελπίδα είναι ότι μπορεί να καταλάβουμε καλύτερα ποιο είναι το πρόβλημα με τους κύκνους Bewick» δήλωσε. Συμπλήρωσε ότι παρά τις προσπάθειες των οικολόγων, τα πράγματα δεν κινούνται αρκετά γρήγορα και είναι ώρα «να βγούμε στο δρόμο και στον αέρα, να δούμε τα μέρη και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που κρατούν το κλειδί αυτού του μυστηρίου.»