Δεκατριάρι έπιασε η χώρα μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, που ολοκληρώθηκαν χθες στη βραζιλιάνικη πόλη. Το ασημένιο μετάλλιο του Γρηγόρη Πολυχρονίδη στο ατομικό μεικτό στο μπότσια (ηττήθηκε στον τελικό με 8-1 από τον Κορεάτη Γουόν Γεόνγκ) ήταν το τρίτο προσωπικό του μετά το χρυσό (2012) και το χάλκινο (2016) με την εθνική ομάδα στα μεικτά.

Παράλληλα ήταν το 13ο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής, που όχι μόνο ξεπέρασε τα 11 του Λονδίνου, αλλά έκανε ρεκόρ με τα πέντε χρυσά μετάλλια (είχε επίσης 4 ασημένια και 4 χάλκινα) με τον Θανάση Κωνσταντινίδη να είναι ο τυχερός της κλήρωσης – μεταξύ των πέντε χρυσών παραολυμπιονικών – παίρνοντας την τιμητική θέση του σημαιοφόρου της ελληνικής ομάδας στην τελετή λήξης.

Το μεγάλο στοίχημα της πολιτείας – που θα υποδεχθεί αύριο το μεσημέρι τους παραολυμπιονίκες μας – για το μέλλον αυτών των ανθρώπων δεν είναι μόνο να τους βοηθήσει στο αθλητικό τους έργο, αλλά να τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη ισοτιμία στους εργασιακούς χώρους, τόσο πρόσβασης όσο και πρόσληψης.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Δυστυχώς η διοργάνωση έκλεισε υπό τη σκιά μιας τραγωδίας, καθώς ο ιρανός ποδηλάτης Μπαχμάν Γκολμπαρνεζάντ σκοτώθηκε έπειτα από σύγκρουση κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου της κατηγορίας C4-5. Ο άτυχος 48χρονος χτύπησε σε βράχο, διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίο, αλλά εκεί υπέστη καρδιακή ανακοπή και εξέπνευσε. Η σημαία του Ιράν αλλά και αυτή των Παραολυμπιακών Αγώνων κυμάτισε μεσίστια το Σαββατοκύριακο στους αθλητικούς χώρους και στο χωριό των αθλητών.