Ζόρια ενόψει

Αυτό το πρωτάθλημα προμηνύεται άκρως ανταγωνιστικό και σκληρό –το έχουμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή. Και φυσικά, ακόμη και εκτός των αγωνιστικών χώρων βλέπουμε ντέρμπι που έχουν να κάνουν με τις ώρες που ορίζονται οι αγώνες των ισχυρών. Ενα 24ωρο παραπάνω ξεκούραση πάντα παίζει τον ρόλο του. Τώρα διαπιστώνουμε πως μετρούν και η ζέστη, η υγρασία, οι καιρικές συνθήκες.

Προσέξτε: μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τιμούρ Κετσπάγια, αμέσως μετά το ευρύ 4-1 της ΑΕΚ επί της Ξάνθης, έριξε την ατάκα, «αν παίζαμε σε καλύτερη ώρα, θα κάναμε καλύτερο ματς». Πόσοι έδωσαν σημασία; Εντός της ομάδας ασφαλώς, και το μέτρησαν, όπως και οι άνθρωποι των άλλων ΠΑΕ. Τι ήθελε να πει ο ποιητής – προπονητής; Το μεσημέρι ο Τιμούρ εκτιμά πως καταπονούνται οι ποδοσφαιριστές και συνεπώς, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί να αγωνίζεται αργότερα η ΑΕΚ. Αυτό είναι το ένα. Το επόμενο ήρθε αμέσως μόλις έγιναν γνωστοί οι ορισμοί των αγώνων για την χθεσινή αγωνιστική από τη Λίγκα. Από το Λιμάνι διέρρευσε, τεχνηέντως φυσικά, δυσαρέσκεια. Γιατί ο Ολυμπιακός εκλήθη να αγωνιστεί Κυριακή βράδυ στο Καυτανζόγλειο, μολονότι ερχόταν από ματς στην Ελβετία. Ετσι, αναγκάστηκε να κάνει και νέο ταξίδι. Θα ήθελαν οι πρωταθλητές να πάρουν τη θέση του ΠΑΟΚ που, ναι μεν έπαιξε κι αυτός Πέμπτη, αλλά στην Τούμπα, ενώ δίνει απόψε το δικό του ματς στην Τρίπολη. Ιδού τώρα το τρίτο επεισόδιο της όλης σειράς: μετά την επιτυχία του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Αντρέα Στραματσόνι ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την ώρα που παίξαμε. Οι άλλες δύο ομάδες που αγωνίστηκαν Πέμπτη, θα αγωνιστούν βράδυ. Το είπα και στο κλαμπ ότι θα μπορούσαμε να παίξουμε μετά. Ο σεβασμός για τις μεγάλες ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη πρέπει να έρχεται πρώτα από την ίδια την Ελλάδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα είμαστε εμείς που θα παίξουμε αργότερα».

Το μπαλάκι

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι καταπονημένοι από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια ποδοσφαιριστές πρέπει να αγωνίζονται με τη δροσούλα –αυτό δεν θα ήθελαν οι προπονητές; Σε ένα δε ιδεατό σενάριο γι’ αυτούς, χρειάζονται παραπάνω ξεκούραση από τους άμεσους ανταγωνιστές τους. Οι επικεφαλής της διοργανώτριας Αρχής έχουν πλέον τον λόγο. Γιατί σύμφωνα με τη μέχρι τώρα συμφωνία, ένα εμπορικό ματς δίνεται στην τηλεόραση το μεσημέρι της Κυριακής, ένα το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενώ και τη Δευτέρα το τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι ανάγκη να γεμίσει με κάτι ενδιαφέρον. Πώς, άραγε, σχεδιάζουν οι παράγοντες να κρατήσουν τις ισορροπίες που, ούτως ή άλλως, είναι εύθραυστες σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό;

Αγκάθια

Νωρίς ήρθαν τα πρώτα εσωτερικά θέματα για δύο ισχυρές ομάδες μας. Στην ΑΕΚ ήδη φουσκώνει το ζήτημα του Αραβίδη, που μάλλον δεν είναι απλό, καθόσον μιλάμε για έναν διεθνή παίκτη που δεν βρήκε καν χρόνο συμμετοχής στη Βέροια. Στον Ολυμπιακό, ο Φορτούνης δεν ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και προφανώς έχει δρόμο μέχρι να συναντήσει τον παίκτη της περασμένης μαγικής σεζόν. Συμπέρασμα: Κετσπάγια και Μπέντο ζητούν περισσότερα από τους δύο ποδοσφαιριστές τους. Κρατούν ισάριθμες καυτές πατάτες στα χέρια τους.