Ο νεαρός αφγανός μετανάστης που καταζητούνταν για ανάκριση σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσι συνελήφθη χθες. Ο 28χρονος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον εντόπισαν να κοιμάται στην πόρτα ενός μπαρ στο Νιου Τζέρσι. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ο δήμαρχος της πόλης Λίντεν γνωστοποίησε ότι ο ιδιοκτήτης του μπαρ ενημέρωσε την αστυνομία πως κάποιος κοιμόταν στην πόρτα του καταστήματός του. Αστυνομικός που έφθασε εκεί διαπίστωσε πως επρόκειτο για τον Αχμάν Χαν Ραχαμί που καταζητούνταν. Τότε ο ύποπτος τράβηξε όπλο και πυροβόλησε στο στήθος τον αστυνομικό, ο οποίος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και τραυματίστηκε ελαφρά. Ο Ραχαμί προσπάθησε να ξεφύγει, οπότε έφθασαν και άλλοι αστυνομικοί και τον εξουδετέρωσαν, αφού όμως πρώτα τον πυροβόλησαν.

ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ ΗΤΑΝ Η ΣΥΛΛΗΨΗ. Η σύλληψη έγινε μερικές ώρες αφότου η αστυνομία δημοσιοποίησε φωτογραφία του Ραχαμί, που έχει γεννηθεί στο Αφγανιστάν και έχει πάρει εδώ και χρόνια την αμερικανική υπηκοότητα. Ο συλληφθείς θεωρείται ο κύριος ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου: μία στην περιοχή του Τσέλσι στο Μανχάταν όπου τραυματίστηκαν 28 άτομα και μία στο Νιου Τζέρσι, στο σημείο από όπου θα περνούσαν εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν δηλώσει συμμετοχή σε φιλανθρωπικό Μαραθώνιο. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί επειδή καθυστέρησε η έναρξη του αγώνα από την έκρηξη της βόμβας. Ενας άλλος εκρηκτικός μηχανισμός, μια χύτρα συνδεμένη με καλώδια με κινητό τηλέφωνο, βρέθηκε σε άλλο σημείο της Νέας Υόρκης και εξουδετερώθηκε από ρομπότ.

ΟΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ. Οι αμερικανικές Αρχές ασφαλείας αφότου μελέτησαν τα στοιχεία θεωρούν όλο και πιο πιθανό οι ενέργειες αυτές να έχουν σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία, παρά τις αρχικές δηλώσεις που απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο. Η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει ακόμα πώς έφθασε τόσο γρήγορα στον Ραχαμί, είναι γνωστό όμως ότι παρακολούθησαν όλα τα βίντεο από τις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις. Σε ένα περιστατικό που θεωρείται ότι συνδέεται με την υπόθεση, πέντε άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο ανακρίθηκαν το βράδυ της Κυριακής από το FBI, σύμφωνα με πηγές.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών και η σύλληψη του Ραχαμί έγινε ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο που επανέφερε τον φόβο στη Νέα Υόρκη. Επίσης το Σάββατο, ένας άνδρας που επικαλέσθηκε τον Αλλάχ τραυμάτισε με μαχαίρι οκτώ ανθρώπους σε εμπορικό κέντρο της Μινεσότας πριν πυροβοληθεί και σκοτωθεί από αστυνομικό που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Οι Αρχές εξετάζουν τις δύο υποθέσεις, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν βρει κάποια σύνδεση.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι καθώς οι ερευνητές συνέλεγαν στοιχεία, διαπίστωσαν ότι «υπήρχαν αρκετές ομοιότητες στους εκρηκτικούς μηχανισμούς», γεγονός που οδήγησε τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι «υπήρχε μια ομάδα πίσω από τις επιθέσεις». Ο Ραχαμί ζούσε με την οικογένειά του στην πόλη Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι πάνω από ένα εστιατόριο ιδιοκτησίας του πατέρα του, κοντά στο αεροδρόμιο Νιούαρκ. Η οικογένεια ήταν ήρεμη σύμφωνα με τη δήμαρχο της περιοχής, αλλά πρόσφατα ο πατέρας και οι δύο αδελφοί του Ραχαμί υπέβαλαν μήνυση εναντίον του δήμου επειδή είχε ληφθεί απόφαση το εστιατόριο να κλείνει νωρίς, έπειτα από επανειλημμένα παράπονα των περιοίκων για υπερβολικό θόρυβο αργά τη νύχτα.