Στα υψηλότερα επίπεδά του μεταπολεμικά έχει διογκωθεί πέρυσι και φέτος ο αριθμός όσων καταφεύγουν σε βιομηχανικές χώρες ζητώντας άσυλο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ένας στους πέντε προέρχονται από τη Συρία και η μεγάλη πλειονότητα -τα τρία τέταρτα- όλων των αιτούντων άσυλο πηγαίνει στην Ευρώπη, και κυρίως στη Γερμανία.

Τα 35 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είδαν τον αριθμό των αιτούντων άσυλο να διπλασιάζεται το 2015 στο 1,65 εκατ., ανέφερε ο Οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του για τη Διεθνή Μετανάστευση.

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Όταν κοιτάμε το 2016, βλέπουμε μια αύξηση στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, ακόμα κι αν η ροή είναι χαμηλότερη», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν, επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Μετανάστευσης του ΟΟΣΑ.

Σχεδόν ένας στους πέντε αιτούντες άσυλο ήρθε πέρυσι από τη Συρία, με το Αφγανιστάν να ακολουθεί με ποσοστό 16%. Τα τρία τέταρτα του συνολικού αριθμού των αιτούντων ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γερμανία μακράν πρώτη, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, επικαλούμενος στοιχεία από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών αύξησε τις συνολικές διεθνείς μεταναστευτικές ροές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, φθάνοντας τα 4,8 εκατ. το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 4% έναντι του 2014 και ανεβάζει τον αριθμό των μεταναστών σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από το 2007, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε την έκθεσή του για τη μετανάστευση για να συμπέσει με τη σύνοδο του ΟΗΕ για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που γίνεται στη Νέα Υόρκη.