Κόφτη δημοσίων δαπανών έχει ενεργοποιήσει εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη διόγκωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Αύγουστο έρχονται ακόμα μία φορά να αναδείξουν υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,5 δισ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού από την άλλη, με φόντο το τσουνάμι των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου, πλην όμως η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται να έβαλε φρένο στις επιστροφές φόρου τον Αύγουστο.

Σε αυτό το σκηνικό, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε στο τέλος Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. ευρώ όταν ο στόχος αφορούσε σε πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν στο σύνολό του, το πρωτογενές αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού οι δαπάνες είναι χαμηλότερες από τον στόχο κατά 3,429 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως, τα έσοδα τα οποία είχαν καταγράψει βουτιά τον Ιούλιο κινήθηκαν ανοδικά τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα μηνιαία υπέρβαση των εισπράξεων τακτικών εσόδων κατά 62 εκατ. ευρώ και συνολική υπέρβαση οκταμήνου 464 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των εσόδων αλλοιώνεται και μεταστρέφεται σε υστέρηση όταν προστεθεί η παράμετρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο υποεκτελείται τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο δαπανών στερώντας πόρους από την πραγματική οικονομία.

Η υστέρηση εσόδων του ΠΔΕ, απόρροια των καθυστερήσεων εισροών κοινοτικών πόρων, φθάνει τα 1,048 δισ. ευρώ, ενώ στο σκέλος των δαπανών το γεγονός ότι στο οκτάμηνο οι δαπάνες είναι μόλις 2,172 δισ. ευρώ αναδεικνύει το ορατό ενδεχόμενο περικοπών στο τέλος του έτους, όταν έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες 6,750 δισ. ευρώ. Σε οκτώ μήνες δεν έχει απορροφηθεί ούτε το ένα τρίτο των προβλεπόμενων ετήσιων δαπανών.

Αρρυθμίες εμφάνισαν τον Αύγουστο και οι επιστροφές φόρων, εξέλιξη η οποία συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Τον περασμένο μήνα ήταν μειωμένες κατά 122 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και έφθασαν τα 187 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 309 εκατ. ευρώ. Στο οκτάμηνο, πάντως, οι επιστροφές φόρου συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον στόχο κατά 97 εκατ. ευρώ (1,907 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,809 δισ. ευρώ).

Η βεβαίωση οφειλών από τον φόρο ακινήτων ενεργοποιεί την προϋπόθεση συμψηφισμού για όσους έχουν επιστροφή φόρου. Η διαδικασία των συμψηφισμών όμως δεν γίνεται αυτοματοποιημένα και οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτημα στην Εφορία τους για να συμψηφίσει την οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ με τις τυχόν επιστροφές φόρου. Αν δεν το πράξουν, η επιστροφή μπλοκάρεται μέχρι να γίνει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός.