Ζυγίζει το ιταλικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση, η οποία σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιδιωτικοποίηση αλλάζει την ηγεσία του και αναθέτει το τιμόνι της εταιρείας στους δικούς της ανθρώπους.

Χθες παραμονή της άφιξης στην Αθήνα των Ιταλών της SNAM (ο ιταλικός διαχειριστής των δικτύων φυσικού αερίου) που θα συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, καθώς εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για την εξαγορά του 30% του ΔΕΣΦΑ εφόσον κάνει πίσω η SOCAR, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλός του Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Σε συνάντησή του χθες με τον Σκουρλέτη, ο υπουργός τού ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολύνει την επόμενη ημέρα στον ΔΕΣΦΑ αλλά και τα εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Παρότι η συμβίωση του διευθύνοντος συμβούλου (είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή επί κυβέρνησης Σαμαρά) με τον πρόεδρο Σωτήρη Νίκα (επιλογής ΣΥΡΙΖΑ) γινόταν πάνω σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή και ο Ξιφαράς είχε και παλαιότερα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση Σκουρλέτη, εν τούτοις το τάιμινγκ προκαλεί ερωτηματικά καθώς έρχεται ενώ αρχίζει η διαπραγμάτευση αφενός με τους Ιταλούς και αφετέρου με τους Αζέρους για την τύχη του ΔΕΣΦΑ. Δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να χειριστεί με αμιγώς δικούς της ανθρώπους τις εξελίξεις, ενώ είναι άγνωστο κατά πόσο σηματοδοτεί την πρόθεση του ΥΠΕΝ να τα σπάσει οριστικά με τους Αζέρους, καθώς ο Ξιφαράς είχε υπηρετήσει το μοντέλο της αποκρατικοποίησης του 66%, όντας ο συνδετικός κρίκος της SOCAR με την ελληνική πλευρά. Ολες οι αρμοδιότητες Ξιφαρά μεταβιβάζονται στο νυν πρόεδρο Σωτήρη Νίκα.

Στον απόηχο των παραπάνω αλλά και της πίεσης των δανειστών την περασμένη εβδομάδα να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, συναντώνται σήμερα με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη οι επιτελείς της ιταλικής SNAM. Εδώ και καιρό οι Ιταλοί βρίσκονταν σε συζητήσεις με τη SOCAR σχετικά με το ότι εφόσον προχωρούσε η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, θα αποκτούσαν το 17% μαζί με το μάνατζμεντ, ώστε οι Αζέροι να περιοριστούν στο 49%, απομένοντας με την ιδιότητα του παθητικού μετόχου όπως ακριβώς απαιτούσε η Κομισιόν.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο και μπροστά στο ενδεχόμενο η SOCAR να κάνει πίσω εγκαταλείποντας την ιδιωτικοποίηση, μετά και την τροπολογία Σκουρλέτη που περιόρισε τις αυξήσεις στα τέλη δικτύου, το ΥΠΕΝ πρότεινε στους Ιταλούς να μετάσχουν στον ΔΕΣΦΑ με μεγαλύτερο ποσοστό.

Με βάση αυτό το σενάριο, που εξηγεί και την πίεση που άσκησαν προ ημερών οι θεσμοί να κλείσει το ταχύτερο η ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση παζαρεύει με τους Ιταλούς να αποκτήσουν το 30% της εταιρείας. Παράλληλα και τα ΕΛΠΕ εμφανίζονται πρόθυμα να κρατήσουν το 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ, ενώ στο παιχνίδι είναι πιθανό να εμπλακεί και η βελγική FLUXIS που κατά το παρελθόν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τον διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου.