Η κωδεΐνη δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά και δεν πρέπει να χορηγείται για την καταπράϋνση του πόνου και του βήχα, αναφέρουν επιστήμονες από την κορυφαία ένωση παιδιάτρων στον κόσμο.

Σε έκθεση που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), αναφέρει ότι η κωδεΐνη συνταγογραφείται εδώ και μισό αιώνα και για τα δύο συμπτώματα, παρότι ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική και μερικές φορές προκαλεί σοβαρές έως θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ποτέ λόγος για να χορηγείται κωδεΐνη στα παιδιά», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής συγγραφέας της εκθέσεως δρ Τζόζεφ Τομπάιας, αναισθησιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Κολόμπους.

Η κωδεΐνη έχει σχετισθεί εδώ και μια δεκαετία με απειλητικά για τη ζωή ή θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά, γράφουν ο δρ Τομπάιας και οι συνεργάτες του στην έκθεση που τιτλοφορείται Codeine: Time to say «no» και δημοσιεύεται στη επιθεώρηση «Pediatrics».

Όπως εξηγούν, τα προβλήματα αυτά είναι πιο συχνά στα μικρά παιδιά που λαμβάνουν συνδυασμό παρακεταμόλης με κωδεΐνη έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις για τις αμυγδαλές (αμυγδαλεκτομή) και τα «κρεατάκια» (επιστημονικά λέγονται αδενοειδείς εκβλαστήσεις και η εγχείρηση γι’ αυτά αδενοτομή), κυρίως όταν οι εγχειρήσεις αυτές γίνονται για να αντιμετωπιστεί η υπνική άπνοια.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί του κόσμου έχουν εκδώσει τα τελευταία χρόνια προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, συμπληρώνουν. Ειδικότερα:

* Το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αφαίρεσε από την λίστα με τα βασικά φάρμακα για παιδιά, επειδή «η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της είναι αμφισβητούμενες σε απρόβλεπτο ποσοστό του παιδιατρικού πληθυσμού».

* Το 2012 ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων – FDA) εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας για τη χορήγησή της έπειτα από αμυγδαλεκτομή ή/και αδενοτομή.

* Το 2013 η FDA πρόσθεσε στο φύλλο οδηγιών χρήσεως των σκευασμάτων με κωδεΐνη ειδική προειδοποίηση σε πλαίσιο με την οποία συνιστά στους γιατρούς να χορηγούν κάποιο άλλο αναλγητικό στα χειρουργημένα παιδιά αντί για την κωδεΐνη.

Την ίδια χρονιά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε έκθεση με την οποία συνιστά να περιορίζεται η χρήση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του πόνου μόνο σεπαιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών αλλά ειδικά έπειτα από αμυγδαλεκτομή ή/και αδενοτομή για αποφρακτική υπνική άπνοια πρέπει να λαμβάνεται μόνο από ενήλικες (ηλικίες άνω των 18 ετών).Συνιστά επίσης να μην χρησιμοποιείται κωδεΐνη από τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Η FDA αναφέρει ότι τουλάχιστον 64 παιδιά στις ΗΠΑ κινδύνεψαν να πεθάνουν από απειλητική επιβράδυνση του αναπνευστικού ρυθμού και 24 έχασαν τη ζωή τους από ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη λήψη φαρμάκων με κωδεΐνη.

Οι 21 από τους θανάτους καταγράφηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Οι ειδικοί λένε ότι το όλο πρόβλημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός την κωδεΐνη, η οποία μετατρέπεται στο ήπαρ σε μορφίνη για να καταπραΰνει τον πόνο.

Οι γενετικές διαφορές που υπάρχουν από άτομο σε άτομο μπορεί να ωθήσουν το ήπαρ να δημιουργήσει πολλή ή λίγη μορφίνη. Αν είναι λίγη, δεν θα είναι αποτελεσματική ενώ αν είναι πολλή μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη επιβράδυνση της αναπνοής (αναπνευστική καταστολή).