Ο γιος του Τραμπ έθεσε το ζήτημα με πολύ γλαφυρό τρόπο. «Αν είχα ένα μπολ με Skittles» –έγραψε στο twitter, αναφερόμενος στις καραμέλες που μοιάζουν με τα Smarties –«και σας έλεγα ότι ανάμεσά τους υπάρχουν τρεις, όχι παραπάνω, που μπορεί να σας σκοτώσουν, θα τρώγατε από το μπολ; Να το πρόβλημά μας με τους σύρους πρόσφυγες».

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν. Ο Τζον Φαβρό, πρώην speechwriter του Ομπάμα, ανήρτησε τη σπαρακτική φωτογραφία του μικρού Ομράν από το Χαλέπι, παρομοιάζοντάς τον με ένα από τα δηλητηριασμένα Skittles. Ο συγγραφέας Ρέζα Ασλάν έγραψε ότι «το σκατό κάτω από τη σκατιά θα πέσει». Ο τραγουδιστής Τζον Λέτζεντ ερμήνευσε το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ ως πρόσκληση για τη δολοφονία μεταναστών. Και κάποιος, πιο πρακτικός, πρότεινε στην εταιρεία που παρασκευάζει τις καραμέλες να προσφέρει ένα δολάριο υπέρ των προσφύγων για κάθε πακέτο που θα πουληθεί από σήμερα μέχρι την ημέρα των αμερικανικών εκλογών.

Ανάλογες αντιδράσεις προκάλεσε στη Γαλλία η προειδοποίηση του Νικολά Σαρκοζί προς τους μετανάστες ότι «από την ώρα που γίνεται κάποιος Γάλλος, οι πρόγονοί του είναι οι Γαλάτες». Σε μια εποχή που οι Δεξιοί υιοθετούν τη γλώσσα της Ακροδεξιάς για να την εμποδίσουν να τους αρπάξει την εξουσία, που οι Αριστεροί διστάζουν να μιλήσουν για αξίες και αρχές από φόβο μήπως εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη και που οι διανοούμενοι παίρνουν τις αποστάσεις τους στο όνομα της καταπολέμησης της πολιτικής ορθότητας, κάποιος πρέπει να υπερασπίσει τους απόβλητους της γης.

Το κάνουν οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Λονδίνου, με ένα κείμενό τους με τον τίτλο «Οι μετανάστες, η δύναμή μας». Το κάνει ο Σόρος, με τη δέσμευσή του ότι θα επενδύσει 500 εκατ. δολάρια σε πρωτοβουλίες προσφύγων και μεταναστών. Το κάνει με τον δικό του τρόπο ο Αϊ Oυέιγουεϊ, κι ας τον κατηγορούν ότι τον ενδιαφέρει μόνο το πορτοφόλι του. Στα αποκαΐδια της Μόριας αναζητούνται καθαρές, έντιμες και πάνω απ’ όλα ανθρώπινες προτάσεις. Οτιδήποτε άλλο ενισχύει μόνο τη Χρυσή Αυγή.