Δεν πρόκειται να σταλεί στη Δικαιοσύνη το πόρισμα του ελέγχου στην Τράπεζα Αττικής ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Οπως εγκύρως ενημερώθηκα, το πόρισμα δεν πρόκειται να σταλεί, όχι γιατί ο Γιάννης «είμαι fit και το δείχνω» Στουρνάρας αποφάσισε να μην το στείλει για κάποιο λόγο (ας πούμε, πριν εξηγήσω παρακάτω το γιατί, τη βλέπω να ‘ρχεται τη θεωρία συνωμοσίας «έκανε παζάρια με τον Τσίπρα το Σάββατο, δεν στέλνω το πόρισμα, σταμάτα τους ελέγχους στη γυναίκα μου»). Ούτε γιατί ακόμη και χθες, παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα όργια στις χορηγήσεις της Τράπεζας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου περί άλλα ετύρβαζε και δεν απαίτησε την αποστολή του πορίσματος σε αυτήν. Οχι!

Το πόρισμα, το οποίο διενήργησε μεικτό κλιμάκιο της SSM και της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν θα σταλεί στη Δικαιοσύνη ακόμη, διότι είναι συνταγμένο στα… αγγλικά! Και ως εκ τούτου πρέπει να μεταφραστεί στην καθομιλουμένη, διότι υπάρχει φόβος, και φόβος μεγάλος. Του είδους μην πέσει στα χέρια αμαθούς περί την αγγλική εισαγγελέα και πει αυτός «α, στα αγγλικά είναι, πού να βρω τώρα μεταφραστή, βάλ’ το στο αρχείο για αργότερα».

Κατά την έγκυρη, πιο έγκυρη δεν γίνεται, πηγή μου, αυτό το έργο – η μετάφραση δηλαδή του πορίσματος από τα αγγλικά στα ελληνικά – θα ολοκληρωθεί σε μερικές ημέρες και κατόπιν θα σταλεί, δόξη και τιμή, στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Επίσης, είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που απαίτησαν και εκείνα να τους αποσταλεί η έκθεση, και μάλιστα σήμερα που έχουν συνεδρίαση (για το πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών και άλλα συναφή ζητήματα, όπως τα δάνεια προς ΜΜΕ), ότι ματαίως θα την περιμένουν. Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε ότι για λόγους θεσμικούς θα την αποστείλει στην Επιτροπή ταυτόχρονα με τη Δικαιοσύνη. Τουλάχιστον αυτό εισηγήθηκε η επιτροπή νομικών την οποία συμβουλεύεται η διοίκηση της ΤτΕ.

Ακόμα, να μην το ξεχάσω, το συγκεκριμένο πόρισμα αφορά τη χρήση της Attica Bank ώς το τέλος του 2015, με το σκορ Καλογρίτσας – Αττικής να διαμορφώνεται στο 55-0. Αλλος έλεγχος που διενεργεί ήδη η ΤτΕ για το 2016, πληροφορήθηκα ότι ώς αυτή τη στιγμή περιγράφει ένα σκορ Καλογρίτσας – Αττικής 22-0!

Για ό,τι νεότερο, εννοείται ότι θα ενημερώσω…

Αδιάφορα σφυρίγματα

Ευκαιρίας δοθείσης, πάντως, και επειδή στο περί ου ο λόγος πόρισμα υπάρχει ένας πρωταγωνιστής, με ονοματεπώνυμο, και τον λένε Καλογρίτσα, αντιγράφω ως έχει δήλωση του Στάθη Παναγούλη, αποχωρήσαντος (βρίζοντος και καταρώμενου την ώρα και τη στιγμή που εντάχθηκε) εκ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μετά την αποκάλυψη όλης της αλήθειας στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών για τα πολυτελή “βοσκοτόπια” στην Ιθάκη, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, του ΚΑΝΑΛΑΡΧΗ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ και τον ύποπτο ρόλο της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ο ΚΟΣΚΩΤΑΣ, ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ και ο ΣΜΠΩΚΟΣ θα αισθάνονται ΝΑΝΟΙ μπροστά στον ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ, τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ και τα στελέχη της κυβέρνησης που τον στηρίζουν – με το αζημίωτο φυσικά – στη μεγάλη απάτη που πάει να στηθεί. Εισαγγελέας υπάρχει σε αυτό τον τόπο;».

Εισαγγελέας ασφαλώς υπάρχει, αλλά προφανώς έχει άλλες δουλειές αυτή την ώρα – προέχει, ας πούμε, το πώς θα αποδειχθεί η μεγάλη «σκευωρία» στην ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να βγει λάδι ο Καραμανλής και να χρεωθούν τη χρεοκοπία ο Ανδρέας, ο Σημίτης, ο Γιώργος και λοιποί…

Απρόσμενο

Επειδή όμως είδα την Κυριακή να αναφέρεται στο θέμα Καλογρίτσας και ο ίδιος ο αριστερός πρόεδρος Αλέξης, με την επική δήλωση ότι αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο, έχω να επισημάνω ότι πίσω από αυτό υπάρχει ένα τεράστιο παρασκήνιο, χωρίς περούκες και άλλες αποκριάτικες μεταμφιέσεις.

Με ενημέρωσαν εγκύρως (θέλω να ελπίζω…) ότι η αιφνίδια επίσκεψη του προέδρου Πάνου (Καμμένου) το Σάββατο το εσπέρας στο Μέγαρο Μαξίμου προς συνάντηση του «μικρού Αλέξη» δεν έγινε για να παίξουν με τα προεκλογικά τρενάκια, αλλά για να του τονίσει ότι «πρόσεξε μη γίνει ο Καλογρίτσας ο δικός σου Κοσκωτάς»!

Και του συνέστησε – τέτοια ωριμότητα ο πρόεδρος Πάνος, μένω ενεός – να λάβει «ευδιάκριτες» αποστάσεις από το θέμα γιατί «θα το χρεωθεί εξ ολοκλήρου». Κάτι άλλα που μου μετέφεραν, του είδους «θα μας ρίξει ο Καλογρίτσας», δεν τα πιστεύω και ως εκ τούτου δεν τα υιοθετώ…

Φάτε μάτια ψάρια

Και τώρα ήρθε η ώρα για το εκπαιδευτικό ένθετο της στήλης. Θα το αφιερώσω στην ετυμολογία του ονόματος Καλογρίτσας, επειδή κακώς συνάδελφοί μου αλλά και πολιτικοί τη συνδέουν με βοσκοτόπια, γίδια κ.λπ. Σύμφωνα λοιπόν με την καθ’ όλα έγκυρη Wikipedia, η καλογρίτσα (ή αλλιώς καλογριά, καλόγρια, καλογρίτσα, καστανάκι) είναι ψάρι των αλμυρών υδάτων. Η επιστημονική της ονομασία είναι chromis chromis. Αγγλικά: blue damsel fish. Γαλλικά: petite castagnole. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την κόκκινη καλογρίτσα (holo centrum rubrum). Το σώμα της καλογρίτσας είναι πιεσμένο στα πλευρά και καλυμμένο από μικρά λέπια. Εχει πολύ μικρό στόμα και η ουρά της είναι διχαλωτή. Οι μικρές καλογρίτσες έχουν βαθύ γαλάζιο χρώμα, ενώ οι μεγάλες έχουν συνήθως καστανόχρυσο προς το ανοιχτό μαύρο χρώμα. Ωστόσο, υπάρχουν καλογρίτσες και σε άλλες αποχρώσεις. Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 12 εκατοστά. Η καλογρίτσα ζει κοπαδιαστά σε ρηχά νερά με βραχώδεις ακτές. Το βάθος το οποίο ζει φτάνει τα 40 μέτρα.

Αυτά…

Τρίχες

Επειτα από αυτό το σύντομο, εκπαιδευτικού χαρακτήρα διάλειμμα για την πανίδα του πλανήτη όπου ενδημεί το είδος ψαριού καλογρίτσα, επιθυμώ να αναφερθώ σε ένα άλλο είδος, επίσης της πανίδας, αυτό των βλακών, οι οποίοι «ζουν ανάμεσά μας». Εχουν ειπωθεί τόσο πολλά για το συγκεκριμένο είδος, που περιορίζομαι απλά να μεταφέρω εδώ μια ρήση του Αϊνστάιν, ότι «μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το Σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες».

Αναφέρομαι ασφαλώς στο «επεισόδιο» της Νέας Υόρκης με τους δύο δημοσιογράφους που πρωταγωνιστούν στο περίφημο «perouka_gate». Γνωρίζω τον έναν εξ αυτών, τον Δημάδη – έχει ανάλογο παρελθόν, με θύμα την Αννα Διαμαντοπούλου, το 2010, όταν η τελευταία ήταν υπουργός Παιδείας. Και φέτος τον χειμώνα, με θύμα τον Μιχάλη Ιγνατίου, τον σοβαρό συνάδελφό μου στις ΗΠΑ.

Τον άλλο δεν τον γνωρίζω. Ομως και οι δύο κατάφεραν το απίθανο: αντί να κυκλοφορεί με… περούκα ο Παππάς στη Νέα Υόρκη για να μην τον εντοπίσουν τι έκανε από την Παρασκευή το απόγευμα που έφτασε εκεί ώς την Κυριακή αργά το βράδυ που κατέφθασε στην πόλη ο Τσίπρας, φόρεσαν εκείνοι τις περούκες και έγινε ό,τι έγινε.

Πέτυχαν να συζητούν όλοι για το δικό τους φιάσκο, αντί το θέμα να είναι ο Παππάς και το τριημεράκι-μούρλια στη Νέα Υόρκη δι’ εξόδων μας!

Τέλεια, έχω να επισημάνω! Ούτε στημένο να ήταν…

Ρούπι

Και κάτι επί προσωπικού: με ρωτούν πολλοί και διάφοροι αν αποχώρησα από «ΤΑ ΝΕΑ» επειδή η στήλη θα απουσιάζει πλέον κάθε Δευτέρα. Ενημερώνω φίλους και κυρίως τους άλλους «φίλους» πως όχι. Τους πρώτους τούς ευχαριστώ για το ειλικρινές ενδιαφέρον. Οι δεύτεροι ας μην κάνουν όνειρα, λυπάμαι. Θα είμαι εδώ τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας…