Αγριεύει η κόντρα της Εκκλησίας με την Κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε ένα από τα σπάνια ξεσπάσματά του ον κάμερα και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, χαρακτήρισε απαράδεκτα και επικίνδυνα τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά και απηύθυνε έκκληση προς τον Πρωθυπουργό να αναβάλει την πρωτοβουλία για αλλαγές στο μάθημα.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου έγινε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων στην Αρχιεπισκοπή. Οπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «ακούμε τώρα, βεβιασμένα, τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πώς αποφασίστηκαν, πώς προωθήθηκαν και με τη σφραγίδα ποιων ανθρώπων. Διάβασα τα προγράμματα τα οποία είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην παιδεία και την κοινωνία, καθώς και ρήξη στη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία». Και πρόσθεσε: «Θα φέρω το θέμα και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάνω, δε, έκκληση στον Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να σταματήσει αυτή την προσπάθεια, να αναβάλει καθεμία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο όπου ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ. Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διατύπωσε εκ νέου τη θέση της Εκκλησίας, το μάθημα να παραμείνει υποχρεωτικό, με τις ίδιες ώρες διδασκαλίας και με τον ορθόδοξο χαρακτήρα του. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι μητροπολίτες, όποτε βρουν ευκαιρία, εκτοξεύουν «ιερά» πυρά κατά της κυβέρνησης, αυξάνοντας έτσι την πίεσή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο, με στόχο η Εκκλησία να τηρήσει πιο σκληρή στάση. Αρκετοί ιεράρχες δεν κρύβουν ότι με το που ακούν το όνομα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη βγάζουν σπυριά! Ενδεικτική του κλίματος είναι η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που έστειλε χθες ο μητροπολίτης, αναφέροντας πως με τις αλλαγές στα Θρησκευτικά η Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται θρησκευτικό ρατσισμό και δυσμενή διάκριση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Ο Νίκος Φίλης πάντως απάντησε στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου τονίζοντας πως «είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας».