Στους φρεσκοβαμμένους διαδρόμους της νέα γαλάζιας έδρας στην οδό Πειραιώς ορισμένοι κάνουν λόγο και για Ειδικά Δικαστήρια. Το επίσημο κόμμα εμφανίζεται προς το παρόν πιο συγκρατημένο, καταγγέλλοντας «απόπειρα συγκάλυψης» από την κυβέρνηση ενός σκανδάλου που συνδέει την Τράπεζα Αττικής με τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών –και κοινό πρωταγωνιστή τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα.

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στο πλαίσιο διαχείρισης ενός «πολιτικού ζητήματος», όπως ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αλλά υπό το φως των εξελίξεων το πλάνο μπορεί να διευρυνθεί. Μια ποινική διάσταση, άλλωστε, φρόντισε να αναδείξει αμέσως μετά ο Μάκης Βορίδης, στοχοποιώντας τουλάχιστον τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο και την επιτροπή που διενήργησε τον διαγωνισμό και επικύρωσε το πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών. «Αυτή η Επιτροπή η οποία κάνει αυτές τις πλημμέλειες που είναι βέβαιο ότι θα ελεγχθούν και δικαστικά και η οποία είναι εκτεθειμένη αυτή τη στιγμή έχοντας διαπράξει παράνομες ενέργειες, είναι η Επιτροπή που έκανε όλο τον διαγωνισμό…», σχολίασε σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στα νέα κομματικά γραφεία – για να δραματοποιηθεί ακόμη περισσότερο το σκηνικό. Μια έμμεση προτροπή προς τις εισαγγελικές Αρχές να κινηθούν αυτεπαγγέλτως, βρίσκεται ήδη στο πολιτικό τραπέζι.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ αντιμετωπίζουν την υπόθεση Καλογρίτσα ως τον πρώτο αριθμό του λαχείου, αφού μπορεί να κονιορτοποιήσει την κυβέρνηση χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη δράση από την αντιπολίτευση. Κατά σύμπτωση, η υπόθεση «έσκασε» την ώρα που το Μαξίμου θα μπορούσε να συντονίζει επετειακές εκδηλώσεις για τον έναν χρόνο από τις δεύτερες νικηφόρες εθνικές κάλπες. Τα γαλάζια σχόλια δείχνουν χαιρέκακα, αλλά φανερώνουν και το επόμενο βήμα της αντιπολιτευτικής επίθεσης: «Μιας και είναι επετειακή ημέρα, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχαιρετήσει οριστικά το όποιο ηθικό πλεονέκτημα ισχυριζόταν ότι είχε».

Για την Τράπεζα Αττικής η ΝΔ θα περιμένει την επίσημη κατάθεση του πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος πριν κλιμακώσει την επίθεσή της. Ηδη, όμως υποδεικνύει τις σκιές και καταλογίζει στην κυβέρνηση προσπάθεια συσκότισης, με αφορμή τη στάση της πλειοψηφίας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο συντονιστής του κόμματος στην Επιτροπή, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι αναζητείται ήδη η διασύνδεση προσώπων και καταστάσεων, ενώ κρίνεται αναγκαίο ο φάκελος Καλογρίτσα να απασχολήσει και την εν εξελίξει Εξεταστική Επιτροπή για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ. «Πρέπει να απασχολήσουν το ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί όλα έχουν μία σχέση: η Τράπεζα Αττικής, ο κ. Σπίρτζης, ο κ. Καλογρίτσας, η κυβέρνηση, η πενταμελής επιτροπή, όλα αυτά φαίνεται να έχουν μία σχέση», σχεδόν προειδοποίησε ο Μάκης Βορίδης.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ. Είναι προφανές ότι οι αντιπολιτευτικές κινήσεις που προαναγγέλλονται θα γίνουν βήμα βήμα, από τα τραπεζικά και υπηρεσιακά στελέχη προς τα πολιτικά πρόσωπα. Μια πρόταση μομφής κατά του Νίκου Παππά που αφήνουν από τη ΝΔ να αιωρείται δείχνει ότι ο υπουργός Επικρατείας βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο. Στην πραγματικότητα από το γαλάζιο στρατόπεδο αντιμετωπίζεται ως το τελευταίο ανάχωμα πριν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό εξάλλου, στη ΝΔ εκτιμούν ότι για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μπορούν να προχωρήσουν και χωρίς να περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Ο διαγωνισμός και όλη η διαδικασία έχει καταρρεύσει στη συνείδηση των ελλήνων πολιτών. Ενώ ο δημόσιος διάλογος για το ζήτημα αυτό έχει δηλητηριαστεί, αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ό,τι μπορεί, δίνει μάχες να μην αποκαλυφθεί τίποτα…» είναι το νέο όπλο που προτάσσει η αξιωματική αντιπολίτευση.