Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Καλογρίτσα έχει δανειοδοτηθεί από την Τράπεζα Αττικής, αλλά και για υποθέσεις όπου κατηγορείται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Χθες, έγινε γνωστό ότι στον κατάλογο με τους ελεγχομένους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο πλαίσιο των ερευνών των Αρχών για τις λίστες φοροδιαφυγής που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015, περιλαμβάνονται ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του Ιωάννης – Βλαδίμηρος, ο υπερθεματιστής δηλαδή της μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μια δικογραφία αφορά τον Χρήστο Καλογρίτσα και εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για φοροδιαφυγή ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής έκδοσης εισαγγελικής πρότασης. Εάν ο επιχειρηματίας δικαιολογήσει τα ποσά, τότε αυτομάτως θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ. Στο μεταξύ, και ενώ δεν έχει τελειώσει ο απόηχος από τις αποκαλύψεις με τα βοσκοτόπια της Ιθάκης (που έβαλε στο πόθεν έσχες ο Καλογρίτσας προκειμένου να καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την τηλεοπτική άδεια που διεκδίκησε), φέρεται ότι αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, πριν από εννέα χρόνια, ως εγγύηση για δανεισμό του επιχειρηματία. Ειδικότερα, είχαν υποθηκευτεί από τη Λαϊκή Τράπεζα (η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς) προκειμένου ο επιχειρηματίας να λάβει δάνειο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό το δάνειο φέρεται, κατά πληροφορίες, να μην εξυπηρετείται και να έχει χαρακτηριστεί ως κόκκινο, με το οφειλόμενο ποσό να φτάνει με τους τόκους και τις προσαυξήσεις στα 1,8 εκατ. ευρώ. Ολη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να γκριζάρει ακόμη περισσότερο το τηλεοπτικό τοπίο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού-καζίνο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, όταν του ζητήθηκε χθες να σχολιάσει όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας κατά του Χρήστου Καλογρίτσα περί φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, απάντησε πως «αν ισχύουν, φαντάζομαι ότι τα αρμόδια όργανα θα κάνουν τη δουλειά τους». Ειδικότερα, σε ερώτηση για την υπερβολική δανειοδότηση του Χρήστου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, απόρησε γιατί τα αρμόδια όργανα που έχουν κάνει τους ελέγχους δεν δίνουν τα πορίσματα στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Υποδομών έθεσε και θέμα επιλεκτικότητας, όπως είπε. «Δεν μπορεί να υπάρχει μια επιλεκτικότητα επειδή κάποιον τον λένε Καλογρίτσα και είναι υποψήφιος για κανάλι. Υπάρχουν και άλλοι επιχειρηματίες που συνεργάζονται και με τη συγκεκριμένη τράπεζα και με τις υπόλοιπες» τόνισε χαρακτηριστικά. Βέβαια, ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μια προσπάθεια να ρίξει στα μαλακά τον Καλογρίτσα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να είναι ο μόνος υποψήφιος που έχει ανοιχτά φορολογικά θέματα που ελέγχονται».

Ωστόσο, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ξεκαθάρισε ότι δεν διευκόλυνε ούτε τον Χρήστο Καλογρίτσα ούτε κάποιον άλλον να πάρει δάνειο από την Τράπεζα Αττικής. «Αν είναι να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν ή υπάρχουν για κάθε πολιτικό, ε, με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι τρέλα, είναι παράνοια» υποστήριξε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Τέλος, σε μια σοβαρή καταγγελία –που έκανε ον κάμερα στο περιστύλιο της Βουλής –προέβη χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που δήλωσε ότι «το σχέδιο για την “Καλογρίτσας TV” δεν ήταν της οικογένειας Καλογρίτσα. Η ιδέα και το σχέδιο ήταν συγκεκριμένων υπουργών και συγκεκριμένων κομματικών δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και οι αποκαλύψεις, αν και πιστεύω ότι η οικογένεια Καλογρίτσα, πιεζόμενη από τις εξελίξεις, θα αποκαλύψει άμεσα ποιοι την ενέπλεξαν σε αυτή την κωμική ιστορία τηλεόρασης».

Δάνεια 22,6 εκατ. μόνο το 2016!

Ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να έχει πάρει δάνεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων μέσα στο 2016 τα 22,6 εκατομμύρια ευρω. Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, πρόσφατα ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας υπέβαλε αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση.