Λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στο τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, παρά την καταδίκη του από το εννιαμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, έγινε γνωστό πως και η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη μετρά την πρώτη της πειθαρχική ποινή.

Θυμόσαστε ότι η Τσατάνη έγινε ευρύτερα γνωστή ύστερα από την αναφορά της με την οποία κατήγγειλε επιχείρηση παρέμβασης στο δικαιοδοτικό της έργο, δείχνοντας προς την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι καταγγελίες της μάλιστα έφθασαν μέχρι την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στέρηση μισθού 60 ημερών

Η ίδια όμως, μόλις την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκε αντιμέτωπη με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι τελικά –κατά πλειοψηφία –της επέβαλαν ποινή στέρησης μισθού 60 ημερών για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η ίδια όχι μόνο υπερασπίστηκε και ενώπιον της Βουλής τους χειρισμούς της, αλλά δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από την αρχική της καταγγελία περί παρέμβασης στο έργο της.

Δικαστικές πηγές πάντως λαμβάνοντας υπόψη τους τις πρόσφατες καταδίκες συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών παρατηρούν πως «ο ιός των πειθαρχικών εξαπλώνεται»… Σημειώνουν δε με έμφαση ότι όλα αυτά συνδέονται με την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών.

Ταμιευτήριο χαμένο στη μετάφραση

Σε… τροχιά Siemens φαίνεται πως κινείται και η υπόθεση για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με συνολικά 35 κατηγορουμένους. Κι αυτό γιατί στο εδώλιο κάθεται ένας σέρβος κατηγορούμενος ο οποίος, όπως ενημέρωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο δικηγόρος του Τάκης Μιχαλόλιας, είχε υποβάλει αίτημα εδώ και περίπου έναν χρόνο (!) ζητώντας τη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική του γλώσσα.

Αρχικά, το σχετικό αίτημα είχε απορριφθεί από τον εισαγγελέα Γιάννη Προβατάρη, αλλά στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών είχε διαβιβάσει το δικόγραφο στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση άλλου δικαστηρίου που για τον ίδιο λόγο είχε αναβάλει επ’ αόριστον την εκδίκαση της υπόθεσης για τα μαύρα ταμεία της Siemens, ο δικηγόρος διατύπωσε το σχετικό αίτημα. Η απάντηση, από την οποία θα κριθεί και η εξέλιξη της δίκης για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα δοθεί από τους δικαστές στην επόμενη συνεδρίαση που ορίστηκε για τις 6 Οκτωβρίου 2016.

«Το έγκλημα της Μarfin»

Χθες άρχισε η ακροαματική διαδικασία για τον εμπρησμό της Marfin. Ο Σταύρος Θεοδωράκης λοιπόν ανέβασε μια σκληρή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook. «76 μήνες χωρίς δικαιοσύνη. 76 μήνες χωρίς απάντηση. Ποιος έκαψε τον Νώντα Τσακάλη, τη Βιβή Ζούλια και την έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου;» γράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Και συνεχίζει: «Αν θέλουμε, κάποτε, να γίνουμε μια κανονική χώρα, θα πρέπει να απαντήσουμε για τη στάση μας τότε και για την αδιαφορία μας αυτά τα 6 χρόνια. Να βρούμε το θάρρος να απολογηθούμε για το συλλογικό μας έγκλημα».