Επιστολή, την οποία και σας παραθέτω, έλαβα χθες από τον Μιχάλη Ψύλο, πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με έκπληξη διάβασα το άρθρο του συντάκτη σας Ηλία Κανέλλη, στο οποίο κατηγορείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για “χειραγώγηση” συνέντευξης του διευθύνοντος συμβούλου του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε σλοβακική εφημερίδα.

Η συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν συνολικά πάνω από 3.500 λέξεις και ειδικά για τα θέματα της Ελλάδας ήταν πάνω από 2.000 λέξεις. Οπως κι εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, ποτέ, σε τόσο μεγάλες συνεντεύξεις δεν γίνεται πλήρης μετάφραση, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πολλές από τις θέσεις που διατυπώνονται σε αυτή έχουν ήδη αναφερθεί πρόσφατα και σε άλλες συνεντεύξεις του ιδίου προσώπου.

Αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς ο κ. Ρέγκλινγκ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα οφέλη που έχει η Ελλάδα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν από χρόνια για τη μείωση του χρέους (όχι μόνο στο PSI, αλλά και στην περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων κ.λπ.), όπως επίσης είχε αναφερθεί πρόσφατα και στη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι τα 86 δισ. ευρώ είναι το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015. Τις δηλώσεις αυτές άλλωστε τις είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν όντως υπήρχε προσπάθεια “χειραγώγησης”, το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα αναφερόταν στην κριτική του Κλ. Ρέγκλινγκ για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στο δημοσίευμα, όμως, αναφέρεται η θέση του ότι για το τρίτο πρόγραμμα χρειάσθηκαν 86 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2014 τα ποσά που συζητούνταν –αν χρειαζόταν ένα πρόγραμμα –ήταν 10, ίσως 20 δισ. ευρώ. Αυτή η αναφορά θεωρήθηκε σημαντική από δημοσιογραφική άποψη και παρουσιάσθηκε.

Οπως παρουσιάσθηκε για τον ίδιο λόγο και η δήλωση του Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα επανήλθε σε ύφεση το 2015 λόγω της ακύρωσης μεταρρυθμίσεων και ότι επιστρέφει από πλευράς ανάπτυξης εκεί που ήταν το 2014.

Φυσικά και πιστεύω ότι η κριτική είναι αναγκαία για την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε εμμονές ενάντια στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας».