Μπορεί να είναι βουλευτής του κόμματός του, έστω συνεργαζόμενος ως επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έδωσε χθες το «παρών» στην εκδήλωση του Σπύρου Λυκούδη στο Χυτήριο. Προτίμησε να πάει στην παρουσίαση του βιβλίου του Μάνου Ματσαγγάνη «Γράμματα από την Αμερική» από τις εκδόσεις Κριτική, στο βιβλιοκαφέ Εναστρον. Ο Ματσαγγάνης, να σας θυμίσω, είχε κατέβει υποψήφιος στις εκλογές με Το Ποτάμι και πιο πριν με τη ΔΗΜΑΡ.

Εγώ, μεταξύ μας, το περίμενα μόνο και μόνο από τον τίτλο της εκδήλωσης. Τι εννοώ; Ως γνωστόν ο Θεοδωράκης έχει μια αλλεργία στον όρο Κεντροαριστερά –φρονεί ότι δεν έχει καθόλου πέραση στο εκλογικό ακροατήριο. Δεν τον αδικώ.

Αμφίπλευρη (σκληρή) επίθεση

Ο Λυκούδης, πάντως, από το βήμα της εκδήλωσης ήταν αρκετά επικριτικός. Και προς τις δυο πλευρές, δηλαδή και προς τη Χαριλάου Τρικούπη και προς τη Σεβαστουπόλεως. Παρότι για παράδειγμα είπε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών έσπευσε να τονίσει ότι «αυτό το παιχνίδι το “φταίνε άλλοι, όχι εμείς”, το “μου είπε και της είπα” κ.λπ., οι αλληλοκατηγορίες είναι κλασική απόδειξη των ενοχών που έχουν όλοι γιατί δεν τα κατάφεραν».

Αφήστε που τους επισήμανε –στα κόμματα δηλαδή –πως αν συνεχίσουν σε αυτό το στυλ «είναι καταδικασμένα σύντομα να γίνουν εύκολη λεία και βορά του διπολισμού. Με δική τους μάλιστα ευθύνη. Χωρίς κανένα δικαιολογητικό». Οσο για τη στάση τους την εβδομάδα του ναυαγίου του διαλόγου; «Δημόσιο τραγέλαφο» τη χαρακτήρισε. Εγώ πάντως συμφωνώ και μαζί του.

Ζητά μια περίοδο ώσμωσης

Στην ουσία, επέμεινε στην πρόταση που εδώ και καιρό καταθέτει στις συζητήσεις των οργάνων του Ποταμιού αλλά και γενικώς στις κουβέντες που κάνει με ανθρώπους του χώρου. Ποια είναι αυτή; Να υπάρξει μια λογική περίοδος ώσμωσης και συνεργασίας εντός και εκτός Βουλής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, καθώς και μια σειρά από κινήσεις που θα βοηθήσουν να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη πριν την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αν θέλετε τη δική μου γνώμη.

Ενδιαφέρουσες παρουσίες

Φίλος που πήγε στο Χυτήριο συνέλαβε ανάμεσα στο ακροατήριο αρκετές ενδιαφέρουσες παρουσίες. Οπως τον πρώην ποταμικό και νυν Δημοκρατική Ευθύνη Χάρη Θεοχάρη, τον Δημήτρη Καρύδη και τον Παύλο Αθανασόπουλο από το ΠΑΣΟΚ, τον Γιάννη Τούντα από τις Κινήσεις Πολιτών αλλά και τους Νίκο Διακουλάκη και Παναγιώτη Ιωακειμίδη, την Αθηνά Δρέττα και τον πανταχού παρόντα στον μεσαίο χώρο Νίκο Μπίστη.