Με φόντο τις εξελίξεις με την Τράπεζα Αττικής, που φαίνεται ότι μόλις τώρα αρχίζουν, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών καταγράφεται ήδη ως φιάσκο και μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα πολιτικό Βατερλώ για την κυβέρνηση. Ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης φρόντισε ήδη να διαμηνύσει ότι μια ακύρωση του νόμου Παππά ως αντισυνταγματικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ανοίξει πολιτικά ζητήματα που μόνο με εκλογές μπορούν να επιλυθούν –εν ολίγοις, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα μπορεί να κρυφτεί μόνο μέσα στην κάλπη.

Προς το παρόν, όμως, το επιτελείο της Πειραιώς απασχολούν οι κινήσεις απεγκλωβισμού στις οποίες, σχεδόν αναγκαστικά, θα καταφύγει ο Τσίπρας μπροστά σε ένα «τσουνάμι» εξελίξεων –και ως προπομπό ερμηνεύουν και την κόκκινη κάρτα που φάνηκε να βγάζει ο Πρωθυπουργός στον υπερθεματιστή Χρήστο Καλογρίτσα. Η πυρά που θα υποδεχθεί τον εργολάβο ίσως έχει ήδη ανάψει, βοηθούσης και της εκτίμησης ότι το επόμενο διάστημα η τηλεοπτική άδεια μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολεί.

«Εξαπάτηση»

Η ΝΔ σπεύδει να πάρει θέση εγκαίρως, καταγγέλλοντας είτε ακόμη μια κίνηση «εξαπάτησης» από τον Τσίπρα είτε έλλειψη ενημέρωσης του Πρωθυπουργού, αφού έχουν πλέον ανακηρυχθεί ως οριστικοί υπερθεματιστές οι τέσσερις πλειοδότες. Και ετοιμάζεται για πυρηνικό πόλεμο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εάν η κυβέρνηση δεν επιχειρήσει να μεταθέσει χρονικά τις συνεδριάσεις –ο Μάκης Βορίδης έχει ήδη λάβει εντολή να ελέγξει τη γόμωση στις γαλάζιες βόμβες.

Στο ερώτημα –και της ΝΔ –πώς γυρίζει πίσω μια διαδικασία που έχει προχωρήσει μετά τον έλεγχο του πόθεν έσχες των τεσσάρων πλειοδοτών, δεν αποκλείω η χθεσινή απάντηση που έστειλε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να κρύβει και μια φόρμουλα: «Ο διαγωνισμός έγινε, τα κριτήρια ήταν αυστηρά, ο οικονομικός έλεγχος γίνεται με το γράμμα του νόμου, οι υποψήφιοι –όπως δικαιούνται –κάνουν ενστάσεις ο ένας για τον άλλο. Ο καθένας ασκεί τα δικαιώματά του…». Μια ένσταση, λοιπόν, θα μπορούσε να λύσει προβλήματα –και τότε η ΝΔ θα ζητήσει το κεφάλι του Παππά