H συμβιβαστική γραμμή επικράτησε στη χθεσινή γενική συνέλευση της Attica Bank και εγκρίθηκε ως διευθύνων σύμβουλος ο Θόδωρος Πανταλάκης και ως –μη εκτελεστικός –πρόεδρος ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ενώ από το Διοικητικό Συμβούλιο αποχώρησε ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, όπως είχε ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο ο πόλεμος για τον Γιάννη Στουρνάρα συνεχίστηκε και χθες, καθώς ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι για τα δάνεια της Attica Bank πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος. «Αν η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της» είπε, «προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδος, που την ήλεγξε. Αρα, αν ισχύουν αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τη γνώμη μου». Ο Στουρνάρας, συνέχισε, ως υπουργός Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και αργότερα ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος πέτυχε το 98% του τραπεζικού συστήματος να μη βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και τώρα επιδιώκει συστηματικά είτε την πώληση είτε τον έλεγχο της Attica Bank.

O Γιάννης Στουρνάρας δεν άφησε το σχόλιο αναπάντητο. Κύκλοι του έσπευσαν να σχολιάσουν τον Σπίρτζη με αιχμηρό τρόπο: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή καλύτερα να σιωπά.

Η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι θα συνεργαστεί στενά με τη νέα διοίκηση της Attica Bank, για την οποία μάλιστα επισήμανε ότι «έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστα αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος». Ετσι, ήρε και τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων.

Κατόπιν αυτού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήρε και αυτή την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΜΜΕ. Η νέα διοίκηση της Attica πάντως ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις χρηματοδοτήσεις προς όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα αναφέρθηκε ότι η σχετική γραμμή ήταν αρκετά μεγάλη, στα όρια της εξάντλησης, αλλά τα υφιστάμενα δάνεια είναι καλυμμένα και εξυπηρετούνται. Οσο για τις εγγυητικές, η μία είχε κάλυψη μετρητών από τράπεζα εξωτερικού και η άλλη ήταν προϊόν μιας σύνθετης διαδικασίας χρηματοδότησης.

Συνολικά για την τράπεζα η διοίκηση σημείωσε ότι η έκθεσή της ήταν κάθε φορά εντός των ορίων, οι όροι των δανείων ωστόσο συχνά δεν καθορίζονταν με βάση τους τραπεζικούς κανόνες, αλλά ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης των δανειοληπτών με τα στελέχη της τράπεζας. Το αποτέλεσμα ήταν να μην έχουν πραγματικές, ασφαλείς καλύψεις και το επιτόκιό τους να είναι χαμηλότερο από το κόστος.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. Για την αυριανή ημέρα, ο Θόδωρος Πανταλάκης προανήγγειλε μεταξύ άλλων μειώσεις αμοιβών στην τράπεζα, λέγοντας ότι «η αναδιάρθρωση δεν θα είναι κάτι ευχάριστο». Οπως είπε, δεν είναι δυνατόν, όταν οι συντάξεις βρίσκονται στα 500 ευρώ και οι νέοι πτυχιούχοι με μάστερ παίρνουν 800 – 1.000 ευρώ, κάποιοι στην τράπεζα να εισπράττουν υπέρογκες αμοιβές. Επιπλέον, προανήγγειλε εθελουσία έξοδο για το προσωπικό.

Εξάλλου ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα, εκτίμησε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Οπως είναι γνωστό, ήδη η τράπεζα αναζητά επενδυτή που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνειά της, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 58% του συνόλου.

Ο Ρουμελιώτης είπε ότι στόχος της Attica Bank είναι να επανέλθει γρήγορα σε κερδοφορία και ισχυρίστηκε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει κανένα πολιτικό παιχνίδι, δεν θα δεχθεί καμία παρέμβαση και δεν θα υποκύψει σε πιέσεις. «Αν δεχθώ παρέμβαση από οποιονδήποτε μέτοχο» είπε, «η παραίτησή μου θα είναι στη διάθεση του βασικού μετόχου». Πρόσθεσε, τέλος, ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές Αρχές προκειμένου να διερευνηθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος και του SSM. Επιπλέον η διοίκηση της Attica έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην τράπεζα.

Το πόρισμα στη Βουλή

Μετά τις αφόρητες πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ Σωκράτης Φάμελλος αναγκάστηκε τελικώς να κάνει αποδεκτό το αίτημα να σταλεί στην Επιτροπή το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής.