Στα αρχαία χρόνια έριχναν τα τείχη για τους ολυμπιονίκες και η χθεσινή τελετή στον επιβλητικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου ήταν, αν μη τι άλλο, ό,τι καλύτερο για τους αθλητές και τις αθλήτριές μας που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν μια θέση από την 1η έως και την 8η στους πρόσφατους Αγώνες, αλλά ίσως το σημαντικότερο ήταν η υπόσχεση του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου: «Θα είμαστε δίπλα σας και ενόψει του επόμενου ολυμπιακού κύκλου και μάλιστα ελπίζω επιτέλους η ΕΟΕ να μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού (από δημοσίου) δικαίου ώστε να έχουμε λιγότερη γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των αθλητών» τόνισε ο πρόεδρος, που παρότρυνε μάλιστα τους χορηγούς όχι απλά να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους αθλητές, αλλά και να τους δώσουν μελλοντικά ακόμα και μια επαγγελματική ευκαιρία στην εταιρεία τους.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η φράση του χάλκινου ολυμπιονίκη στο επί κοντώ Γιώργου Ρουμπάνη κατά τη βράβευση της Κατερίνας Στεφανίδη, όταν παρέδωσε το βραβείο στον πατέρα της Γιώργο: «Φυτέψατε ένα δεντράκι. Τώρα μπορείτε να καθήσετε στη σκιά του και να πείτε, αυτό το δέντρο βλάστησε στην Ελλάδα» είπε συγκινημένος ο ολυμπιονίκης.

Την Αννα Κορακάκη βράβευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η πολιτεία ήταν απούσα!

«Αυτός ο άθλος ανήκει αποκλειστικά σε εσάς και έγινε κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά, με την Αννα να δηλώνει ότι η μεγαλύτερη χαρά της ήταν που έκανε τόσο χαρούμενο τον πατέρα και προπονητή της Τάσο.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας (τον οποίο βράβευσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, που του έδωσε μάλιστα αμέσως το βήμα χωρίς να μιλήσει, αναγνωρίζοντας πως αυτός είναι ο πρωταγωνιστής) υποσχέθηκε ότι τώρα μόλις αρχίζει, ενώ ο Σπύρος Γιαννιώτης ευχήθηκε ο γιος του (που πρόκειται να γεννηθεί τους επόμενους μήνες) να ακολουθήσει τον ενάρετο δρόμο του αθλητισμού («που σε κάνει σίγουρα καλύτερο άνθρωπο»).

Τους Μάντη και Καγιαλή βράβευσαν δύο χρυσοί ολυμπιονίκες, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Σοφία Μπεκατώρου.

Συνολικά παρόντες ήταν οι 47 από τους 93 αθλητές και αθλήτριες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στη Βραζιλία, οι οποίοι εκτός από τις διακρίσεις τους ξεχώρισαν και για το ήθος τους.