Οι Ατλαντες επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Την αποθέωση από τον απλό κόσμο που κατέκλυσε τον χώρο του αεροδρομίου γνώρισαν οι παραολυμπιονίκες μας που επέστρεψαν από το Ρίο με 13 μετάλλια στις αποσκευές τους (5 χρυσά – 4 αργυρά – 4 χάλκινα). Πρόκειται για έναν άθλο, ίσως τον μεγαλύτερο στην ιστορία του παραολυμπιακού κινήματος στη χώρα μας, δεδομένων και των συνθηκών που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.

Οι πρωταθλητές της ζωής βραβεύτηκαν στην πολύ όμορφη εκδήλωση του ΟΠΑΠ με έναν κότινο, όμως το πιο σημαντικό βραβείο ήταν το ζεστό και έντονο χειροκρότημα του κόσμου που τους αποθέωνε.

«Πιστέψτε με, ο συναγωνισμός είναι στο ίδιο επίπεδο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ειλικρινά θα μου μείνει αξέχαστη αυτή η πρώτη συμμετοχή μου, αφού κατάφερα να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Τώρα το πιο δύσκολο είναι να κρατηθώ εκεί που είμαι» τόνισε συγκινημένος ο 18χρονος χρυσός παραολυμπιονίκης μας στην κολύμβηση Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, τον οποίο οι δικοί του άνθρωποι υποδέχθηκαν με ένα πανό: «Σου φώναζε η αδελφή σου ανέβα και εσύ την άκουσες και ανέβηκες στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Respect».

Ο Παύλος Μάμαλος, από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της αποστολής, είχε δαγκώσει για τα καλά το χρυσό μετάλλιο που πήρε στην άρση βαρών ενώ έντονα συναισθήματα πλημμύριζαν τους αθλητές και τις αθλήτριές μας.

«Οι επιτυχίες των αθλητών μας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καταρρίψαμε παγκόσμια και παραολυμπιακά ρεκόρ, ενώ χάσαμε και κάποια μετάλλια στις λεπτομέρειες. Υπήρχε ένα οικογενειακό κλίμα, οι αθλητές συμπαραστέκονταν ο ένας στον άλλον και με την άμιλλα αυτή καταφέραμε να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε. Ολοι μου λένε ότι θα ξεκινήσουν αμέσως την προετοιμασία τους για το Τόκιο. Στόχος μας είναι να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αθλητές, μαζί με την πολιτεία και τους χορηγούς, ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει» τόνισε ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης.