Στο μυθιστόρημα «Ο άρχοντας των μυγών» του βρετανού νομπελίστα Ουίλιαμ Γκόλντινγκ, μια παρέα παιδιών βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό έρημο νησί και καταλήγει να αλληλοσπαράσσεται, έρμαιο των πιο ταπεινών ενστίκτων της.

Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τους Εργατικούς; Είναι αυτό ακριβώς που τους συμβαίνει. Το είπε πρόσφατα ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος Τζον ΜακΝτόνελ, ο οποίος υποστηρίζει την επανεκλογή του 67χρονου Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την άλλη, ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας, ο 46χρονος Οουεν Σμιθ, επέλεξε την έβδομη τέχνη για να κάνει τον δικό του παραλληλισμό: αν κερδίσει ο Κόρμπιν, είπε, το κόμμα θα θυμίζει τη «Μέρα της μαρμότας», την ταινία του Χάρολντ Ρέιμις στην οποία ο εξαιρετικός Μπιλ Μάρεϊ ζει και ξαναζεί την ίδια ημέρα. Γιατί; Διότι, κατά τον Σμιθ, ο Κόρμπιν θα συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του ηγέτη και θα οδηγήσει το κόμμα στην αφάνεια.

Οποια παρομοίωση κι αν διαλέξετε, τη λογοτεχνική ή την κινηματογραφική, το συμπέρασμα είναι το ίδιο: οι Εργατικοί διέρχονται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία τους.

Το ερχόμενο Σάββατο θα ξέρουμε ποιος από τους δύο άνδρες θα συνεχίσει στο τιμόνι του κόμματος. Ωστόσο, η κρίση δύσκολα θα ξεπεραστεί, ιδίως αν, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν, επανεκλεγεί ο Κόρμπιν. Κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται βέβαιοι ότι το κόμμα θα οδηγηθεί σε διάσπαση.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ ΒΑΡΑΘΡΟ. Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Τζέρεμι Κόρμπιν γιόρτασε την πρώτη του επέτειο ως ηγέτης των Εργατικών. Πριν από έναν χρόνο είχε εκλεγεί με το μεγαλύτερο ποσοστό που απέσπασε ποτέ αρχηγός κόμματος στη Βρετανία. Σήμερα, οι Εργατικοί βρίσκονται δημοσκοπικά στη χειρότερη θέση των 116 χρόνων της ιστορίας τους: είναι πίσω από τους Συντηρητικούς με διαφορά 11 μονάδων κατά μέσον όρο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κόρμπιν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να επανεκλεγεί. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του YouGov, θα επικρατήσει με 62% (ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε πέρυσι) έναντι 38% του Σμιθ. Γιατί; Παρά το γεγονός ότι οι «σοσιαλιστικές» και «πιο αριστερές από όσο πρέπει» απόψεις του δείχνουν να μην έχουν απήχηση στην κοινωνία, έχει καταφέρει να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος της βάσης των Εργατικών, η οποία έχει διευρυνθεί με νέα μέλη που θεωρούν ότι υπό τον Κόρμπιν το κόμμα επέστρεψε στις ρίζες του και αγκάλιασε ξανά την εργατική τάξη (η οποία, κατ’ άλλους, δεν υπάρχει, έχοντας απορροφηθεί από τη μεσαία τάξη). Αυτός είναι ο λόγος που τον στηρίζουν τα συνδικάτα, σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική του ομάδα: το καλοκαίρι παραιτήθηκαν περίπου 20 μέλη της σκιώδους κυβέρνησής του, ενώ 172 από τους 230 βουλευτές του κόμματος ήραν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του. Οι επικριτές του –μεταξύ αυτών ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν –υποστηρίζουν ότι με τον Κόρμπιν στο τιμόνι οι Εργατικοί δεν πρόκειται να γίνουν κυβέρνηση.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ. Την περασμένη εβδομάδα ο Οουεν Σμιθ κατηγόρησε τον Κόρμπιν ότι έχει ψευδαισθήσεις όταν λέει ότι μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Μιλώντας στο BBC, εκτίμησε ότι το κόμμα θα είχε αποδεκατιστεί αν οι κάλπες στήνονταν αύριο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου θέμα ηγεσίας αν ο Κόρμπιν κερδίσει –μια ακόμη ένδειξη ότι οι Εργατικοί δύσκολα θα αποφύγουν τη διάσπαση. Αυτό, άλλωστε, προδίδουν και οι αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών οπαδών του Κόρμπιν. «Οι “προδότες” πρέπει να απομακρυνθούν από το κόμμα» μου έλεγε πριν από λίγες ημέρες ο Μπεν, ένας 25άρης υποστηρικτής του Τζέρεμι Κόρμπιν που κάνει καμπάνια υπέρ του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο ίδιος ο Κόρμπιν εμφανίζεται πιο μετριοπαθής: καλεί τους αντάρτες να συστρατευθούν μαζί του και υποστηρίζει ότι θα ενώσει τους Εργατικούς και θα τους οδηγήσει στην εξουσία. Μάλιστα, επικαλείται την αύξηση των μελών του κόμματος ως απόδειξη ότι χτίζει ένα «μαζικό κίνημα» για να οικοδομήσει μια «πιο δίκαιη κοινωνία».

Εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια ο Τζέρεμι Κόρμπιν παραμένει πιστός στις απόψεις του: δεν πίνει αλκοόλ, δεν τρώει κρέας, είναι αμετανόητος αριστερός, πολέμιος των πολέμων, της λιτότητας, αλλά και του Τόνι Μπλερ. Ωστόσο, η συνέπειά του είναι κάτι που, σύμφωνα με τη συντηρητική «Ντέιλι Τέλεγκραφ», δεν θα του επιτρέψει να γίνει ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ο Κόρμπιν αναμφίβολα θα γιορτάσει κι άλλες επετείους ως ηγέτης των Εργατικών. Αλλά η αδυναμία του να αλλάξει σημαίνει ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Και η αλήθεια είναι ότι αν θέλει να διαψεύσει αυτή την πρόβλεψη, πρέπει να διασχίσει πολλά ποτάμια ακόμη, όπως θα τραγουδούσαν οι UB40, οι οποίοι (έστω κάποιοι εξ αυτών) δήλωσαν στις αρχές του μήνα ότι στηρίζουν τον Κόρμπιν.