Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τις επιχειρήσεις να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στις προκλήσεις που τίθενται από την αναγκαστική μετανάστευση εξηγεί ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος με άρθρο του στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». «Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν έναν βασικό ρόλο σε αυτήν κρίση δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι εξίσου σημαντικό όμως να χρησιμοποιηθεί η ισχύς του ιδιωτικού τομέα» γράφει ο Σόρος και προσθέτει: «Γι’ αυτό αποφάσισα να διαθέσω 500 εκατ. δολάρια για τις ανάγκες των μεταναστών, των προσφύγων και των υποδομών που τους φιλοξενούν».

ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Αφού υπενθυμίζει ότι η συλλογική αποτυχία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και πολιτική αστάθεια τόσο στις χώρες προέλευσης των μεταναστών όσο και σε εκείνες που τους φιλοξενούν, ο Σόρος επισημαίνει ότι θα επενδύσει αυτά τα χρήματα σε startups, σε εταιρείες, σε κοινωνικές αλλά και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα έχουν αναλάβει μετανάστες και πρόσφυγες. «Παρά το γεγονός ότι ο βασικός μου στόχος είναι να βοηθήσω τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη, δεν θα αποκλείσω καλές επενδυτικές προτάσεις προς όφελος των μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η δέσμευσή μου ενισχύει το φιλανθρωπικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ιδρύματά μου στο πεδίο της αναγκαστικής μετανάστευσης, ένα πρόβλημα για το οποίο εργαζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και δεκαετίες και έχουμε αφιερώσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους» εξηγεί.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. «Θα πραγματοποιήσουμε επενδύσεις σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και την αναδυόμενη ψηφιακή τεχνολογία, η οποία φαίνεται πως μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από τις οικίες τους. Η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν πιο εύκολα πρόσβαση σε κρατικές, νομικές, οικονομικές, καθώς και σε υπηρεσίες υγείας. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επενδύουν ήδη δισ. δολάρια για την ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών σε μη μεταναστευτικές κοινότητες» σημειώνει ακόμη ο επικεφαλής του Soros Fund Management LLC και ιδρυτής του Open Society Foundations.

Ο ίδιος δίνει διάφορες εικόνες: το χρήμα που μεταφέρεται αυτόματα από το ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο άλλο, τους οδηγούς που βρίσκουν πελάτες μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, τον γιατρό στη Βόρεια Αμερική που μπορεί να δει έναν ασθενή στην Αφρική σε πραγματικό χρόνο. «Προσαρμόζοντας και επεκτείνοντας αυτές τις καινοτομίες στην υπηρεσία των μεταναστών θα βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει. Τονίζει επίσης ότι η διαχείριση των χρημάτων που θα διαθέσει θα γίνεται από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. «Ο στόχος είναι να πετύχουμε, επειδή θέλω να αποδείξω πως το ιδιωτικό κεφάλαιο μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην ανακούφιση των μεταναστών» γράφει ακόμη ο Σόρος.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ. Σύμφωνα με τον ουγγρικής καταγωγής αμερικανό μεγαλοεπενδυτή, με τα κέρδη από την επένδυση των 500 εκατ. δολαρίων θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα των φιλανθρωπικών του ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και προγράμματα που έχουν εκπονηθεί προς όφελος των μεταναστών και των προσφύγων.

«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε επί μακρόν στην πρωτοπορία της κοινωνίας των πολιτών, θα διασφαλίσουμε ότι από τις επενδύσεις μας θα προκύψουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα ωφελούν πραγματικά τους μετανάστες και τις υποδομές φιλοξενίας» συμπληρώνει ο Σόρος ενώ δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί στενά με υπηρεσίες όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης. «Ελπίζω ότι η πρότασή μου θα εμπνεύσει και άλλους επενδυτές να αναλάβουν την ίδια αποστολή» καταλήγει ο Τζορτζ Σόρος.