Οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού υποστηρίζουν την εγκατάσταση των προσφύγων στις πόλεις τους και καλούν τους ηγέτες του πλανήτη που παίρνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη να ανταποκριθούν σε «αυτή τη δραματική στιγμή της Ιστορίας», προσφέροντας «ασφαλές καταφύγιο στους μετανάστες».

Με κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «New York Times» με τον τίτλο «Οι μετανάστες μας, η δύναμή μας», οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, του Παρισιού Αν Ινταλγκό και του Λονδίνου Σαντίκ Καν προειδοποιούν εναντίον της εξάπλωσης της αντιμεταναστευτικής ρητορικής, καθώς μάλιστα επικρατεί φόβος λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οχι στην ξενοφοβία

«Λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και άλλες επιθέσεις σε πόλεις σε όλον τον κόσμο, αναγνωρίζουμε ότι η ασφάλεια όλων των κατοίκων μας είναι ιδιαίτερα σημαντική στις μεγάλες, ανοιχτές, δημοκρατικές κοινωνίες. Ομως είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε τις κοινότητες των προσφύγων και των μεταναστών ως ριζοσπαστικοποιημένες και επικίνδυνες –η δική μας εμπειρία δείχνει ότι η βία των ακραίων είναι σπάνια» γράφουν οι τρεις δήμαρχοι των μεγαλουπόλεων, στις οποίες ζουν συνολικά περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι. «Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε μια προσέγγιση ανοιχτή στη μετεγκατάσταση προκειμένου να αντιδράσουμε στο αυξανόμενο κύμα της ξενοφοβικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέτοια γλώσσα θα οδηγήσει μόνο στη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των κοινοτήτων των μεταναστών και δεν πρόκειται να δημιουργήσει μεγαλύτερη ασφάλεια για εμάς».

Εκκληση προς τον ΟΗΕ

Οι δήμαρχοι δημοσίευσαν το κοινό τους άρθρο προκειμένου να συμπέσει με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν μεταβεί ηγέτες από όλον τον κόσμο –τους κάλεσαν όλους να παρέχουν «μια αποτελεσματική απάντηση στην εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, το μεγαλύτερο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Ως δήμαρχοι τριών μητροπόλεων –Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο –προτρέπουμε τους ηγέτες όλου του κόσμου που έχουν συγκεντρωθεί στα Ηνωμένα Εθνη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να προστατεύσουν τους πρόσφυγες που φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τους μετανάστες που αναζητούν καλύτερο οικονομικό μέλλον και να υποστηρίξουν όσους ήδη τους βοηθούν». Και οι Ντε Μπλάζιο, Ινταλγκό και Καν συνεχίζουν: «Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές που αγκαλιάζουν την πολυπολιτισμικότητα και προωθούν την ενσωμάτωση είναι επιτυχείς. Προτρέπουμε τους ηγέτες να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές. Οι πόλεις μας στέκονται ενωμένες στο αίτημα αυτό. Είναι κομμάτι εκείνου που είμαστε ως πολίτες πολυπολιτισμικών πόλεων».

Και φέρουν παραδείγματα. Στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι δημοτικά προγράμματα για την έκδοση ταυτοτήτων έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία καθώς ενισχύουν την αίσθηση της ένταξης μεταξύ μεταναστών και τους προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ινστιτούτα. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, στο πρόγραμμα δημοτικών ταυτοτήτων της Νέας Υόρκης συμμετέχει το 10% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη ενός ευρέος συνασπισμού μελών διαφόρων κοινοτήτων. «Τέτοιου είδους προγράμματα», αναφέρεται, «φτιάχνουν πιο ασφαλείς πόλεις επειδή οι μετανάστες και οι πρόσφυγες γνωρίζουν πως εντάσσονται και αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις. Στη Νέα Υόρκη, οι αστυνομικές Αρχές ήταν σημαντικός εταίρος στην καθιέρωση των δημοτικών ταυτοτήτων καθώς οι κάτοικοι είναι πιο πρόθυμοι να καταγγείλουν εγκλήματα όταν διαθέτουν μια ταυτότητα που είναι αποδεκτή από τους αστυνομικούς». Στο Παρίσι, νέα μέτρα όπως η Κάρτα του Πολίτη και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός που επιτρέπει στους Παριζιάνους να αποφασίσουν πώς θα διατεθεί ένα ποσοστό των ετήσιων δαπανών της πόλης προσφέρουν την ευκαιρία σε όλους τους κατοίκους να πάρουν μέρος στη δημόσια ζωή.

«Το να επενδύσουμε στην ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών δεν είναι μόνο το σωστό αλλά είναι και το έξυπνο» καταλήγουν οι τρεις δήμαρχοι. «Οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό φέρνουν μαζί τους απαραίτητες ικανότητες και ενισχύουν τη ζωτικότητα και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομικών. Η παρουσία τους αποτελεί όφελος και για τις τρεις πόλεις μας».