Σε «λίφτινγκ» στο πρώην κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, «βαφτίζοντάς» το ειδικό χώρο για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στη χώρα τους, προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι εργασίες για την αναμόρφωση τμήματος του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας ξεκίνησαν το καλοκαίρι και σήμερα θα γίνουν τα εγκαίνια από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Τζανέτο Φιλιππάκο.

Η λειτουργία της Αμυγδαλέζας ως χώρου κράτησης είχε γίνει στο παρελθόν αιτία έντονων αντιπαραθέσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τη λειτουργία του και ζητούσε επίμονα το κλείσιμό του εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

Ο νέος ειδικός χώρος βραχείας φιλοξενίας, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι, δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά Αμυγδαλέζα. Προορίζεται για οικογένειες και παιδιά και στο προαύλιο έχει διαμορφωθεί παιδότοπος, ενώ οι χώροι έχουν αναμορφωθεί ώστε να υπάρχουν όλες οι ανέσεις για τη φιλοξενία οικογενειών και των παιδιών τους. Βέβαια προϋπόθεση είναι η παραμονή των οικογενειών να μην ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. Ο ειδικός χώρος έχει τις υποδομές και τη δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 300 ανθρώπων.