«Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι ευάλωτη τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες στους χώρους τους, από μια προβοκάτσια. Μια προβοκάτσια μπορεί να λειτουργήσει ως η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά». Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μιλώντας στα «ΝΕΑ» δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Η επόμενη ημέρα της καταστροφής του hotspot στη Μόρια και της εφιαλτικής νύχτας που βίωσαν κάτοικοι, κύλησε ήρεμα. Από νωρίς χθες το πρωί συνεργεία του δήμου προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα αποκαΐδια και τις λάσπες, να στήσουν νέες σκηνές ώστε να λειτουργήσει ξανά το hotspot, ενώ οικογένειες προσφύγων άρχισαν να επιστρέφουν.

«Ομηροι ακραίων κύκλων»

Η κατάσταση όμως παραμένει ηλεκτρισμένη καθώς πολίτες και τοπικοί φορείς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, η χθεσινή ημέρα θα είναι απλώς ένα σύντομο διάλειμμα ηρεμίας πριν από τη μεγάλη καταιγίδα.

Η τοπική κοινωνία, σύμφωνα με τον δήμαρχο, εδώ και μήνες βρίσκεται σε κατάσταση ομηρείας ανάμεσα σε ακραίους κύκλους, που διασπείρουν φήμες τόσο στους κατοίκους όσο και σε πρόσφυγες και μετανάστες.

«Υπάρχουν κύκλοι διάφοροι, οι οποίοι προσπαθούν να φοβίσουν την τοπική κοινωνία σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα» τονίζει ο Γαληνός. Ετσι, ομάδες χρυσαυγιτών και ακροδεξιών προετοιμάζουν εδώ και καιρό το έδαφος με φημολογία και προπαγάνδα: ακραίες φήμες ότι σε κάθε χωριό της Λέσβου θα δημιουργηθεί και ένα hotspot κυκλοφορούν και μεταφέρονται παρασύροντας πολίτες, οι οποίοι όντως βιώνουν δύσκολες καταστάσεις από τις συνέπειες της υπερφόρτωσης του νησιού. Οι ακραίοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση βρίσκονται διασκορπισμένοι σε εκδηλώσεις πολιτών και τους ξεσηκώνουν με ψευδείς και ακραίες φήμες.

«Αγνώστου ταυτότητος» ΜΚΟ

Παγιδευμένοι στη φημολογία από κάποιους που παρουσιάζονται ως αλληλέγγυοι ή μέλη κάποιων «αγνώστου ταυτότητος» ΜΚΟ είναι και οι πρόσφυγες – μετανάστες. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες, πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια στη Μόρια, είχαν καλλιεργηθεί φήμες για δήθεν μαζικές επιστροφές στην Τουρκία.

Αλλωστε στο ζήτημα κάποιων ΜΚΟ αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι η ώρα του κράτους, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ».

Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε αιχμές αναφερόμενος στη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση –έχουν εκταμιευθεί περίπου 80 εκατ. ευρώ που πήγαν στις ΜΚΟ «οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα οποία υπόσχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που τους έδωσε τα λεφτά».