Ο έρωτας κι ο βήχας, όπως λέγεται, δεν κρύβονται. Βέβαια μετά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τον κυρωτικό νόμο της σύμβασης του Ελληνικού, θα μπορούσε να προστεθεί στην παραπάνω φράση και ο εκνευρισμός!

Αυτόν, όσες προσπάθειες κι αν έκαναν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφεραν να τον κρύψουν. Τα πεπραγμένα και τις καταγγελίες τους για την πώληση του Ελληνικού κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν δηλαδή ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθύμισαν χθες πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Είτε για να καταδείξουν τη διγλωσσία και την ανευθυνότητά τους είτε για να τους τρολάρουν και να γελάσουν μαζί τους. Οπως ήταν λογικό, σε ένα τέτοιο σκηνικό οι συριζαίοι έχασαν τα αβγά και τα πασχάλια και φόρεσαν σχεδόν αμαχητί τον τίτλο των μετανοημένων.

Δεν ήταν μόνο ο εκνευρισμός της προέδρου της Επιτροπής Χαράς Καφαντάρη, η οποία μιλούσε απότομα και φώναζε ακόμα και στους κοινωνικούς φορείς που είχαν κληθεί για ακρόαση. Ηταν και οι οδηγίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, ο οποίος ανέλαβε χθες και καθήκοντα υποβολέα –ή σκηνοθέτη.

Οπως περιγράφει φίλος της στήλης μέσα από την Επιτροπή, ο Μαντάς από τα μπροστινά βουλευτικά έδρανα της αίθουσας της Γερουσίας έδινε οδηγίες στον αγχωμένο εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, τον βουλευτή Ημαθίας Γιώργο Ουρσουζίδη, ο οποίος από το βήμα μάσαγε –κυριολεκτικά –τα λόγια του. «Πιο αργά και πιο καθαρά» του έλεγε.

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, μετά και την τοποθέτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά –απάντησε για την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ πως «η καινούργια μας θέση είναι συναρτώμενη με τον αναγκαίο συμβιβασμό, γιατί δεν πετύχαμε όσα θέλαμε να κάνουμε και όσα εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε. Εχουμε τη δυνατότητα να βελτιώνουμε την προηγούμενη κατάσταση επειδή οι αρχές μας και οι ιδεολογίες μας είναι σταθερές» –ο Μαντάς προχώρησε σε επίπληξη προς την πρόεδρο Καφαντάρη, ζητώντας της να μη δώσει τον λόγο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να απαντήσουν.

Ο Γεωργιάδης θύμισε τι έλεγε ο Τσίπρας

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ως εισηγητής του χθεσινού νομοσχεδίου, υπενθύμισε τι έλεγε όχι και τόσο παλιά ο Αλέξης Τσίπρας. «Αν είναι να υπογράψω εγώ το Ελληνικό, καλύτερα ας ψηφίσουν τον Σαμαρά» είναι η φράση τού τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπενθύμισε ο Γεωργιάδης.

«Σήμερα εδώ με την υπογραφή του κ. Τσίπρα συγκρούεται ο κόσμος των φαντασιώσεων της αριστερής ιδεοληψίας με την πραγματικότητα» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε ειρωνικά: «Σας καλωσορίζουμε στον χώρο των φιλελευθέρων ιδεών».

Εξαπάτηση του προοδευτικού κόσμου

Για παραπλάνηση του προοδευτικού κόσμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ. «Για 18 μήνες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για το σκάνδαλο των σκανδάλων. Και τώρα θα το ψηφίσετε. Κάνατε τους προοδευτικούς πολίτες να ντρέπονται με όσα λέγατε. Γίνατε οι καλύτεροι πελάτες της ΝΔ και του Γεωργιάδη» τόνισε ο Κωνσταντινόπουλος και απέδωσε τη σύγχυση της κυβέρνησης στο γεγονός ότι είναι «ζαλισμένη από το Καλογρίτσας-gate». Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας, διερωτήθηκε επίσης αν «τελικά εξαπατήσατε τον κόσμο ή υπάρχει θέμα παράβασης καθήκοντος με αυτά που υπέγραψε ο κ. Σπίρτζης;», αλλά και αν «είναι τελικά το Ελληνικό ένας εθνικός στόχος που πρέπει να ενώσει όλα τα κόμματα, ακόμα κι εσάς τους μετανοημένους;».

Συμπλήρωσε επίσης ότι το Ελληνικό μπορεί να φέρει και 1,5 εκατ. τουρίστες, «τον ποιοτικό τουρισμό –που φέτος τον χάσαμε, πήγε στην Ισπανία –που θα έλθει στην “αθηναϊκή Ριβιέρα”. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε και σε άλλες περιοχές… Αυτός ο κόσμος που θα έλθει, θα δώσει τα επόμενα δέκα – δεκαπέντε χρόνια –με βάση τη μελέτη –10 δισ. ευρώ στο κράτος».

Σημειώνεται ότι νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή με τη στήριξη σχεδόν όλων των κομμάτων της Βουλής. Καταψήφισαν μόνο ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.