Την επαναφορά της θανατικής ποινής ζητούν οι εισαγγελείς στις Φιλιππίνες, για την υπόθεση του Αυστραλού Πίτερ Σκάλι, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από δίκτυο παραγωγής και ηλεκτρονικής διακίνησης βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Βρίσκεται επίσης υπό έρευνα για τον φόνο μιας 12χρονης και για τον βιασμό ενός παιδιού 18 μηνών.

Το δίκτυο διακίνησης βίντεο του Σκάλι είχε πελάτες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βραζιλία. Οι πρώτες κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του την Τρίτη, σε μια δικαστική υπόθεση που έχει συγκλονίσει τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία και η οποία ενδέχεται να κρατήσει χρόνια. Αφορούν στην υπόθεση απαγωγής και κακοποίησης δύο έφηβων, που φέρεται πως βρέθηκαν αλυσοδεμένες σε σπίτι το οποίο νοίκιαζε. Ο 52χρονος Σκάλι, που δηλώνει αθώος, αντιμετωπίζει συνολικά 75 κατηγορίες. Σε άλλο σπίτι που νοίκιαζε βρέθηκε θαμμένο το σώμα της 12χρονης για τον φόνο της οποίας κατηγορείται.

«Αν ήταν επιλογή μου ο Σκάλι θα καταδικαζόταν σε θάνατο – θέλω να γίνει», δήλωσε ο ανώτερος εισαγγελέας Τζέιμι Ούμπα, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα σε όσους κακοποιούν και βασανίζουν τα παιδιά των Φιλιππίνων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανώτατη ποινή που μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβληθεί στον Σκάλι είναι 100 χρόνια, που ισούνται με ισόβια κάθειρξη για δουλεμπόριο και επιπλέον 10 χρόνια για κάθε μία από τις πέντε κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης. Από αυτά τα 100 χρόνια όμως ο Σκάλι θα μπορούσε να τελέσει τα 30 στις Φιλιππίνες και να απελαθεί στη συνέχεια πίσω στην πατρίδα του την Αυστραλία. Ο Ούμπα δεν θεωρεί ότι αυτή η ποινή είναι αρκετή.

Παρά την κατάργηση το 2006, η θανατική ποινή θα μπορούσε να επανέλθει με νομολογία.

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει ήδη ζητήσει την επαναφορά της για «στυγνά» εγκλήματα, ενώ είναι γνωστή ησκληρή στάση του ενάντια στους χρήστες και εμπόρους ναρκωτικών, που έχει κοστίσει σε πολλούς τη ζωή τους.