Την αυτοκριτική του για το Μνημόνιο της Πορτογαλίας στο οποίο συμμετείχε κάνει το ΔΝΤ το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα βοήθειας δεν εκπλήρωσε όλους στους στόχους του. Το Ταμείο μάλιστα θεωρεί ότι οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας είναι αρκετά φιλόδοξοι, προτείνοντας πρακτικά τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Σε έκθεσή του για την Πορτογαλία, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το πρόγραμμα βοηθείας που έλαβε η χώρα από το 2011 έως το 2014, συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ, ήταν μερικώς επιτυχημένο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι με την εφαρμογή του Μνημονίου η χώρα μπόρεσε μεν να επιστρέψει ξανά στις διεθνείς αγορές, αλλά έμεινε με μεγάλα χρέη, προβλήματα στις τράπεζες και υψηλή ανεργία. Με τον τρόπο αυτό το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών και ότι το χρέος δεν σταθεροποιήθηκε, όπως ήταν ο στόχος της τρόικας.

«Το πρόγραμμα είχε μερική επιτυχία» («qualified success») ανέφερε στην έκθεσή του το ΔΝΤ και παραδέχεται ότι το Μνημόνιο «δεν πέτυχε όλους τους στόχους» επειδή υποτιμήθηκε η τριετής ύφεση στη χώρα και επειδή η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

Ειδική αναφορά γίνεται στις συζητήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τότε για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, επιλογή όμως που απορρίφθηκε από την αρχή. Κι αυτό επειδή κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «σημαντική αναταραχή στα χρηματοπιστωτικά συστήματα της Ευρώπης, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας», όπως αναφέρει η έκθεση. Το Μνημόνιο προέβλεπε ότι το χρέος της Πορτογαλίας θα φθάσει το 2013 έως το 115% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από 93% που ήταν το 2010 και ότι στη συνέχεια θα μειωθεί. Ομως το χρέος της χώρας έφθασε το 2014 το 130% και το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί του χρόνου στο 128,2%.

Το ΔΝΤ ανέφερε ακόμη σε χωριστή έκθεσή του ότι η οικονομία της Πορτογαλίας χάνει την ορμή της ζητώντας νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί επειδή έχουν εξασθενήσει οι εξαγωγές και δεν έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις.