Με τη χαρακτηριστική φράση «το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές» η Ντέλια Βελκουλέσκου παραδέχθηκε ότι οι επιπτώσεις των Μνημονίων επιβάρυναν δυσανάλογα τους Ελληνες!

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος –μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την Ντέλια Βελκουλέσκου -, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναγκάστηκε και παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές κι ότι έπληξε κυρίως τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Παραδέχθηκε ακόμη ότι εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας, δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η συνάντησηΔΝΤ – ΓΣΕΕέγινε, σύμφωνα με τον ΓιάννηΠαναγόπουλο, «επειδή το ΔΝΤ ετοιμάζει την έκθεσή του για την Ελλάδα και δεν αφορά τη διαπραγμάτευση. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτές οι παραδοχές της εκπροσώπου θα αποτυπωθούν στην έκθεση του Ταμείου, η οποία θα παίξει ασφαλώς πολύ μεγάλο ρόλο στη διαπραγμάτευση και στα εργασιακά ζητήματα», σημείωσε ο Παναγόπουλος, για να προσθέσει σε σχετική ερώτηση: «Εξ αντικειμένου σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει με το ΔΝΤ. Αλλά και μόνο η παραδοχή ότι η πολιτική που ασκήθηκε είναι ετεροβαρής, εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δείχνει ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει πετύχει, έστω κι αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν ανοιχτά».

Πάντως καμιά απάντηση δεν έλαβε ο πρόεδρος τηςΓΣΕΕ ΓιάννηςΠαναγόπουλοςαπό τη Βελκουλέσκουγια το αν είναι σεβαστήη συμφωνία εργαζομένων – εργοδοτών για το νέο Εργασιακό.

Yπενθυμίζεται πως στις 19 Ιουλίου ηΓΣΕΕκαι οι εργοδοτικοί φορείς υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία συμφωνούσαν στο ότι:

ο ελάχιστος νόμιμος μισθός να καθορίζεται στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να έχει γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους.

Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Σημειώνεται ότι μετά τις 17 Οκτωβρίου, οπότε θα επιστρέψουν οι δανειστές, θα συζητηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο της εργασίας.