Ο αιματολόγος διευθυντής στο Νοσοκομείο Υγείας Μέλαθρον της Εθνικής Τράπεζας δρ Λάμπρος Τζιανούμης απαντά ότι η ανεπάρκεια της γλυκοζο-6-φωσφορικής αφυδρογονάσης (G6PD) είναι κληρονομικό φυλοσύνδετο νόσημα, που ανήκει στις κληρονομικές ενζυμικές ανεπάρκειες και είναι συχνό (στην Ελλάδα, η συχνότητά του φθάνει το 3% του πληθυσμού).

Η ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD συνεπάγεται την καταστροφή των ερυθροκυττάρων όταν το άτομο εκτίθεται σε συγκεκριμένα φάρμακα η ουσίες. Τα φάρμακα και οι ουσίες που συνήθως προκαλούν αιμολυτικά επεισόδια είναι πάρα πολλά.

Η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) είναι υψηλού κινδύνου φάρμακο. Η λίστα των φαρμάκων συνεχώς εμπλουτίζεται με πολλά από τα καινούργια και πολυχρησιμοποιούμενα σκευάσματα, κυρίως αντιβιοτικά (όπως οι κινολόνες νορφλοξασίνη και σιπροφλοξασίνη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε «αθώες»).

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τα οποία ρωτάτε δεν αναφέρεται στη βιβλιογραφία να ενέχονται σε αιμολυτικά επεισόδια. Παλαιότερα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα μη στεροειδή προκαλούσαν αιμόλυση, σήμερα όμως αυτά δεν κυκλοφορούν και δεν χρησιμοποιούνται.