Με φόντο το σκηνικό της «Μεγάλης χίμαιρας» που μπαίνει αισίως στην τρίτη σεζόν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Πορεία Δημήτρης Τάρλοου ανακοίνωσε το πρόγραμμα της νέας σεζόν κάνοντας παράλληλα ανασκόπηση της χρονιάς. «Μπορούμε να πούμε ότι το θέατρο βρίσκεται σε μια δημιουργική πενταετία. Οι τελευταίες μας παραστάσεις έχουν όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Πίσω από αυτό το γεγονός κρύβεται πολλή δουλειά και αγωνία από όλο το επιτελείο ανθρώπων και των καλλιτεχνών που εργάζονται σκληρά για να έχουμε αυτό το υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα».

Η νέα παραγωγή του θεάτρου είναι οι «Τρειςευτυχισμένοι» (με αυτή την ορθογραφία) του Ευγένιου Λαμπίς σε σκηνοθεσίαΓιάννη Χουβαρδά. «Νιώθω τρακ που δεν μου συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, επειδή αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σε έναν χώρο οικείο και ταυτόχρονα ανοίκειο» είπε ο σκηνοθέτης. «Εννοώ ότι είναι ανοίκειο να φιλοξενούμαι σε ένα ιδιωτικό θέατρο ως σκηνοθέτης και να μην είναι το θέατρο που είτε διευθύνω εγώ είτε ένα κρατικό θέατρο εδώ ή στο εξωτερικό. Το οικείο όμως είναι το πιο σημαντικό και αυτό με κάνει να νιώθω περισσότερο τρακ. Το θέατρο αυτό και ο Δημήτρης έχουν καταφέρει μέσα σε αυτά τα δεκαεπτά χρόνια να εξελιχθεί από θέατρο με φιλοδοξίες σε ένα θέατρο ανοιχτό. Και το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο είναι μεγάλος άθλος να μπορεί να το εφαρμόσει ένα ιδιωτικό θέατρο και μάλιστα μη επιχορηγούμενο. Το φαινόμενο να κάνω κωμωδία είναι σπάνιο. Τις φοβάμαι τις κωμωδίες επειδή είναι ένα επικίνδυνο είδος που μπορεί να σου βγει πολύ ξεφωνημένο ή υπερβολικά συγκρατημένο, ανάλογα πώς το αντιμετωπίζεις, και έχω μια προσωπική αμηχανία απέναντι στο είδος. Υπάρχουν όμως δύο πολύ δυνατοί παράγοντες που το αντισταθμίζουν. Ο ένας είναι ο συγγραφέας και ο άλλος είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστώ». Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ιωάννα Κολλιοπούλου, ΧρήστοςΛούλης, Λαέρτης Μαλκότσης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λένα Παπαληγούρα, Αλκηστις Πουλοπούλου, Δημήτρης Τάρλοου.

Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται «H μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση (28/9) σε σκηνοθεσίαΔημήτρη Τάρλοου, που μέτρησε 250 παραστάσεις και 60.000 θεατές, με τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμο Μουμούρη, Δημήτρη Μοθωναίο κ.ά. Για δεύτερη σεζόν ανεβαίνει, εξάλλου, από 26/10 η παράσταση του έργου «Τρεις αδερφές» του Αντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία – δραματουργία Δημήτρη Τάρλοου με τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Παππά, Λαέρτη Μαλκότση, Γιάννη Νταλιάνη, Παντελή Δεντάκη κ.ά. Ο Γιάννης Νταλιάνης συνεχίζει τη «Σκακιστική νοβέλα» του Τσβάιχ (1/12) σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, ενώ η Ιωάννα Παππά και ο Λαέρτης Μαλκότσης ανεβαίνουν στο Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη (14, 15, 16/10) με τη «Μιράντα» σε σκηνοθεσία Οσκαρας Κουρσουνόβας που είδαμε πέρυσι. Ο Αρης Μπινιάρης παρουσιάζει για πέντε παραστάσεις το «21’», το ροκ ορατόριο που είχαμε δει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2015 και πέρυσι στο Gazarte.

Σεζόν 2017-2018. Η κεντρική παράσταση θα είναι «Η αγριόπαπια» του Ιψεν σε καινούργια μετάφραση του Τάρλοου και δραματουργική επεξεργασία με τη συνεργασία της Ερης Κύργια και ηθοποιούς τους Λένα Δροσάκη, Γιάννη Κότσυφα, Γιάννο Περλέγκα, Θέμη Πάνου, Γιώργο Μπινιάρη κ.ά. Στις προθέσεις του Τάρλοου είναι η επανασύνθεση της «Λήθης» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε μια νέα –τρίτη –εκδοχή με άλλη ηθοποιό, τη Μαριάννα Δημητρίου.

Περί χρηματοδότησης. Ο Δημήτρης Τάρλοου έθεσε προς συζήτηση το θέμα αν πρέπει να επιχορηγούνται μόνο το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ. «Είναι υποχρέωση ενός κράτους να χρηματοδοτεί τον πολιτισμό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ και πέντε χρόνια σε καθεστώς μη χρηματοδότησης, με την ισχυρή δικαιολογία ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης και δεν περισσεύουν χρήματα για τον σύγχρονο πολιτισμό. Υπάρχει διακοπή χρηματοδότησης. Δεν με ενδιαφέρει πώς, αλλά το κράτος οφείλει να βρει τον τρόπο να το κάνει. Προτάσεις υπάρχουν πολλές, κατ’ αρχάς υπάρχει το θέμα της ιδιωτικής χορηγίας, το οποίο δεν θίγεται ποτέ ή επιμελώς κρύβεται κάτω από το χαλί. Υπάρχουν τρόποι να δοθούν κίνητρα σε ιδιωτικούς χορηγούς ώστε τα σημαντικά θέατρα της πόλης να αποκτήσουν χορηγούς».

INFO

Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, τηλ. 210-8210.991, 210-8210.082). www.poreiatheatre.gr