Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην «Ελ Παΐς», ο συνιδρυτής του Podemos Χουάν Κάρλος Μονεδέρο κάνει μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Το κόμμα αυτό, λέει, ασχολείται πολύ με την τακτική και λίγο με τη στρατηγική. Πρέπει λοιπόν να διεξαγάγει επειγόντως μια εσωτερική συζήτηση για να καθορίσει τους στόχους του και τη γραμμή του. Μια συζήτηση ιδεολογικού χαρακτήρα, που έχει εκ των πραγμάτων σχέση με την εξουσία.

Για να κατανοήσει το Podemos τον εαυτό του, συνεχίζει ο Μονεδέρο, πρέπει να θυμηθεί τη σύγκρουση που σημειώθηκε πριν από λίγα χρόνια στους κόλπους των Πρασίνων της Γερμανίας. Από τη μια πλευρά ήταν οι ρεαλιστές (realos), που επιδίωκαν την ανανέωση των ελίτ και πίστευαν ότι με μικρά βήματα θα διορθώνονταν οι ακρότητες του συστήματος. Από την άλλη ήταν οι φονταμενταλιστές (fundis), που ήθελαν ένα τελείως διαφορετικό κόμμα. Οι πρώτοι κατέληξαν να συμμαχήσουν με τη Δεξιά σε διάφορα κρατίδια και να υποστηρίξουν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Οι δεύτεροι ηττήθηκαν στην εσωτερική ψηφοφορία και πήγαν σπίτι τους. Να λοιπόν ένας διχασμός που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Αν ήταν στο χέρι ανθρώπων σαν τον Μονεδέρο, ο Μιλόσεβιτς θα βομβάρδιζε ακόμη τους Βόσνιους και τους Κοσοβάρους. Αλλά στο θέμα της συζήτησης που πρέπει να γίνει στο Podemos έχει δίκιο. Είναι ακριβώς η συζήτηση που δεν έγινε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι έτσι δεν προέκυψε ποτέ μια στρατηγική, ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα δέκα σημείων με αρχή, μέση και τέλος. Γιατί δεν έγινε αυτή η συζήτηση; Επειδή δεν υπήρχε λόγος. Επειδή κανείς δεν το ζήτησε. Επειδή την κρίσιμη στιγμή η αγανάκτηση σάρωνε τα πάντα.

Υπάρχει βέβαια μια μεγάλη διαφορά: το Podemos δεν κυβερνά την Ισπανία και μάλλον δεν θα την κυβερνήσει σύντομα. Εχει λοιπόν την πολυτέλεια να αναβάλλει τις κρίσιμες συζητήσεις όσο θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, πειραματίζεται στις πλάτες ενός λαού που μέσα σε οκτώ χρόνια έχει χάσει το 30% της περιουσίας του. Και στις τάξεις του δεν έχει πια ούτε ρεαλιστές ούτε φονταμενταλιστές, ώστε να συγκρουστούν μεταξύ τους και η μία τάση να επικρατήσει. Εχει κυρίως καιροσκόπους.