Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η υπόθεση Καλογρίτσα – Τράπεζας Αττικής συμπαρασύροντας την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται ακινητοποιημένη και αδύναμη να δώσει πειστικές απαντήσεις σε μεγάλα και πιεστικά ερωτήματα. Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βραχυκυκλωμένοι από τις διαδοχικές αποκαλύψεις σχετικά με το πόθεν έσχες του εργολάβου και υπερθεματιστή καναλάρχη, αναμένουν πλέον την επιστροφή του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου από τη Νέα Υόρκη, ευελπιστώντας ότι θα συγκροτηθεί μια γραμμή άμυνας που θα μπορούσε να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση.

Το κενό που προκαλεί η πολυήμερη πρωθυπουργική απουσία και ο ρόλος παρατηρητή που φαίνεται προς το παρόν να υιοθετεί η κυβέρνηση επιτείνουν τη σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και οδηγούν σε υπουργικές και βουλευτικές παρεκκλίσεις, υπό την ανησυχία ότι το κυβερνητικό πουλόβερ ξηλώνεται ταχύτατα και δημιουργούνται μη διαχειρίσιμες καταστάσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν είναι ο μόνος που επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση Καλογρίτσα, διαβλέποντας ακόμη και ποινικές ευθύνες πίσω από τις διαδικασίες δανειοδότησης και αδειοδότησης του εργολάβου –έστω κι αν μετά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αποστασιοποιημένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές, κυρίως λόγω της αμηχανίας τους μπροστά στις αποκαλύψεις. Η χθεσινή παραδοχή (στον Σκάι) του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα ότι δεν έγινε ουσιαστική εξέταση των δηλώσεων πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών από την επιτροπή διενέργειας του επίμαχου διαγωνισμού, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Για τον ίδιο, μάλιστα, όπως και για αρκετούς συναδέλφους του, η μοναδική γραμμή άμυνας είναι η προειδοποίηση Τσίπρα πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «θα έρθει ο επόμενος» για όποιον υποψήφιο καναλάρχη δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

Εκρηκτικό κλίμα

Στους κυβερνητικούς διαδρόμους το κλίμα είναι εκρηκτικό και για τον Χρήστο Καλογρίτσα, καθώς επικρίνεται για «ανεξήγητη σιωπή» μπροστά στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων τόσο για τις ελεγχόμενες δανειοδοτήσεις του από την Τράπεζας Αττικής όσο και για τα βοσκοτόπια της Ιθάκης, τα οποία εμφάνισε ως εγγύηση για την εξασφάλιση μιας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Οι εξηγήσεις του ιδιοκτήτη της επίμαχης έκτασης Σπύρου Καραμπάτσου δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά των ΑΝΕΛ αρκούνται να παραπέμπουν στις καταγγελίες και τις προειδοποιήσεις του Πάνου Καμμένου δηλώνοντας πρόωρα «δικαιωμένοι».

Τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία ότι το κλίμα θα γίνει αποπνικτικό για την κυβέρνηση όταν δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδας από τον διαχειριστικό έλεγχο στην Τράπεζα Αττικής, ενώ αναγνωρίζουν ότι ο αντιπερισπασμός μέσω των επιθέσεων στον διοικητή της ΤτΕ δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και εντείνει την καχυποψία για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η μεταπήδηση μάλιστα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη από τον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος στη προεδρία της Τράπεζας Αττικής, η οποία εμφανίζεται ως κυβερνητική απαίτηση, γεννά πρόσθετα ερωτήματα, καθώς στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας είχε συνεισφέρει 10 εκατ. ευρώ και ο διεθνής αερολιμένας. Στο ζήτημα αυτό εστίαζαν χθες και στελέχη της ΝΔ, προαναγγέλλοντας νέα επεισόδια στην υπόθεση. Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι την περίοδο 2010-12 είχε διατελέσει σύμβουλος στην Τράπεζα Αττικής.

Αντιπολιτευτικό μέτωπο

Μέσα στο ζοφερό σκηνικό, πάντως, η κυβέρνηση δέχεται ήδη γενική επίθεση από το αντιπολιτευτικό μέτωπο –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εκτοξεύουν βολές κατά ριπάς και διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» και πλέον η διαδικασία αδειοδότησης των τεσσάρων καναλιών έχει ακυρωθεί στη πράξη, πριν καν αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει πολιτικά, νομικά και ηθικά καταρρεύσει» διαμήνυσε η ΝΔ, ενώ άφησε εκ νέου να αιωρείται το ενδεχόμενο εξελίξεων σε ποινικό επίπεδο, αναφέροντας ότι «η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού είναι εκτεθειμένη σε μεγάλες ευθύνες γιατί δεν διασφάλισε τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών».

«Η ΣYPIZA bank χρηματοδότησε τον ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο για να φτιάξει το ΣYPIZA channel» ξιφούλκησε το ΠΑΣΟΚ, στοχοποιώντας και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ενώ Το Ποτάμι επικεντρώθηκε στην πολυήμερη κυβερνητική σιωπή: «Η κοινωνία βοά για το σκάνδαλο, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζουν να σφυρίζουν δήθεν αδιάφορα. Μια κυβέρνηση που θέλει να στήσει δικό της σύστημα, μια ελεγχόμενη τράπεζα που δίνει θαλασσοδάνεια, ένας “δικός μας υποψήφιος καναλάρχης”. Τι άλλο είναι η διαπλοκή; Στα βοσκοτόπια της Ιθάκης, πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Παρά τις απανωτές αποκαλύψεις και δίχως να αισθάνονται καν την ανάγκη να δώσουν εξηγήσεις συνεχίζουν να προκαλούν με εξουσιαστικό θράσος. Αλλά θα τους γυρίσει μπούμερανγκ γιατί ακόμη και οι πλέον αφελείς έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει».

Σε μια προσπάθεια να στήσει την πρώτη γραμμή άμυνας το Μέγαρο Μαξίμου κατέφυγε σε συμψηφισμό ευθυνών, κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Αττικής, για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται». Κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις «για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια» και να απαντήσει «πότε και πώς» προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα. «Οι συμψηφισμοί ανήκουν στο χθες, όπως και ο κ. Τσίπρας» απάντησε η Πειραιώς.