Με νέο σοβαρό επεισόδιο, αυτή τη φορά στην κορυφή της πυραμίδας, συνεχίζεται η αναστάτωση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μετά τις μετακινήσεις συνδικαλιστών, υπέβαλε χθες την παραίτησή του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γιάννης Καρατζιάς.

Ο τέως αρχηγός, συμφωνία με πληροφορίες, ήρθε σε κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, η οποία και οδήγησε τελικά στην απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του. Η ρήξη, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με διαφωνίες που αφορούν την κατάρτιση του νέου βαθμολογίου των πυροσβεστών.

Η συνεργασία του Καρατζιά με τον αναπληρωτή υπουργό, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, αρχικά ήταν άψογη μέχρι που προέκυψαν οι διαφωνίες σχετικά με το βαθμολόγιο.

Η πολιτική ηγεσία είχε δώσει σαφείς οδηγίες για την κατάρτιση βαθμολογίου με σκοπό να εναρμονιστεί με αυτό που ισχύει στην Ελληνική Αστυνομία. Ο Καρατζιάς υπέβαλε από την πλευρά του προτάσεις, με διατάξεις που δεν κάλυπταν τις οδηγίες που του είχαν δοθεί και γι’ αυτό τον λόγο δεν έγιναν αποδεκτές.

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι οι προτάσεις αυτές ευνοούσαν μερίδα αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, στους οποίους δινόταν η δυνατότητα για ταχύτερη άνοδο στην ιεραρχία. Ευνοούσε κυρίως στελέχη με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας ως αξιωματικών, καθώς στα χρόνια προαγωγής προσμετρούσε το σύνολο των ετών υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στην επιστολή που απέστειλε ο Καρατζιάς –ανέλαβε αρχηγός μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο –τονίζει ότι υποβάλλει την παραίτησή του επειδή δεν μπορεί να υποκύψει σε προσταγές και επιθυμίες που είναι αντίθετες με τα πιστεύω του, τις αξίες και τις αρχές του, υπερασπιζόμενος την προσωπική του αξιοπρέπεια. Τέλος, ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, υπενθυμίζοντας και την εκφρασμένη δημόσια θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι «οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας δεν επιλέχθηκαν με κομματικά κριτήρια, αλλά γιατί είναι ικανοί και έντιμοι αξιωματικοί».