Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες των μεσηλίκων και των ηλικιωμένων. Είναι σχεδόν σίγουρο πως όσοι φθάνουν στην τρίτη ηλικία θα την εκδηλώσουν αργά ή γρήγορα σε μία ή περισσότερες από τις βασικές αρθρώσεις τους.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν για να την καθυστερήσουν, να περιορίσουν στο ελάχιστο τα συμπτώματά της και να ξεπεράσουν τις αναπηρίες που μπορεί να παρουσιάσουν εξαιτίας της. Ακόμα και το τι τρώει ή δεν τρώει κανείς και το πόσο γυμνάζεται παίζουν ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας και στην ικανότητα διαχείρισής της, αναφέρει η εφημερίδα «New York Times».

Πρόσφατα στοιχεία, όμως, υποδηλώνουν ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι απλώς συνέπεια της φυσιολογικής φθοράς που υφίστανται σημαντικές αρθρώσεις (π.χ. γόνατο, ισχίο) με το πέρασμα του χρόνου. Την εμφάνισή της μπορεί να ευνοεί, αν όχι να προκαλεί, η χαμηλού βαθμού χρόνια φλεγμονή που πλέον συσχετίζεται με πολλά σοβαρά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Τη φλεγμονή αυτή μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα, με την υγιεινή διατροφή και τη συστηματική άσκηση να δρουν προστατευτικά και την ακινησία με τη δυτικού τύπου διατροφή να την επιβαρύνουν.

Η ακινησία είναι, στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όσοι εκδηλώνουν αρθρίτιδα. Λογικό είναι όταν πονάς να προσπαθείς να περιορίσεις την κίνηση του πονεμένου άκρου, αλλά αυτό οδηγεί σε δυσκαμψία και μυϊκή αδυναμία που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ