Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Σε έναν χρόνο από σήμερα, μέσω του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, θα ανακοινωθεί η πόλη που θα διαδεχθεί το Τόκιο αναλαμβάνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Οι διαρροές όμως συνεχίζονται, με τη Ρώμη να είναι η πόλη που απέσυρε χθες την υποψηφιότητά της!

Σε λίγες ημέρες (7 Οκτωβρίου) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις εναπομείνασες τρεις υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν τους Αγώνες, οι οποίες πέρυσι, όταν έκλεισε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, ήταν πέντε!

Η Βιρτζίνια Ράγκι, νέα δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, είχε εκφράσει από την αρχή την αντίρρησή της σχετικά με το ενδεχόμενο διεκδίκησης των Αγώνων, θεωρώντας λογικά ότι η αντιμετώπιση του υπέρογκου χρέους (σχεδόν 13 δισ. ευρώ) που έχει η πόλη είναι πολύ σημαντικότερο θέμα από τους Αγώνες και τη φιλοξενία τους. Ετσι ανακοίνωσε ότι η Ρώμη αποσύρει την υποψηφιότητά της, την οποία έτσι κι αλλιώς θα έχανε εάν δεν τη στήριζε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Ετσι όπως πάει το πράγμα κοντεύουμε να καταλήξουμε σε… απευθείας ανάθεση αφού έχουν μείνει πλέον μόνο τρεις υποψήφιες πόλεις, η Βουδαπέστη, το Παρίσι και το Λος Αντζελες εάν δεν αποχωρήσει κάποια από αυτές τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2015 είχαν δηλώσει υποψηφιότητα πέντε πόλεις (οι τρεις που παραμένουν συν τη Ρώμη και τη Βοστώνη) αλλά πλησιάζοντας προς την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων (Σεπτέμβριος 2015) οι κάτοικοι της Βοστώνης είπαν ένα βροντερό «όχι» παρά το γεγονός ότι είχε επιλεγεί από την αμερικανική επιτροπή ως η ιδανική πόλη των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω της την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. Τελικά, το Λος Αντζελες –από επιλαχούσα πόλη των ΗΠΑ –μπήκε στο τρένο της διεκδίκησης στη θέση της Βοστώνης.

Η ΔΟΕ θα συνεισφέρει στη διοργάνωση των Αγώνων προσφέροντας ένα ποσό κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στη νικήτρια πόλη, αλλά αυτά θα είναι ψίχουλα μπροστά σε όσα θα πρέπει να βάλουν οι διοργανωτές.