Μέρος της ποδοσφαιρικής ιστορίας έγινε ο παίκτης της Βίλεμ Ανουάρ Κάλι, όταν αποβλήθηκε στο παιχνίδι του ολλανδικού Κυπέλλου με τον Αγιαξ.

Την απόφαση για την αποβολή του Κάλι έλαβε ο διαιτητής Ντάνι Μακέλι ύστερα από υπόδειξη του ρέφερι που παρακολουθούσε τον αγώνα μέσω βίντεο. Το Video Assistant Referee (VAR) είναι το επόμενο βήμα για να εισέλθει το ποδόσφαιρο στην ηλεκτρονική εποχή σε μια προσπάθεια να μειωθούν στο ελάχιστο τα σοβαρά διαιτητικά λάθη.

Ο διαιτητής Πολ φαν Μπούκελ που καθόταν σε ένα μικρό βαν ενώπιον έξι τηλεοπτικών οθονών στο πάρκινγκ της Αρένας του Αμστερνταμ παρακολούθησε σε βίντεο την επίμαχη φάση και επικοινώνησε με ενδοσυνεννόηση με τον Μακέλι για να του συστήσει την κίτρινη κάρτα που έδειξε στον Κάλι να τη μετατρέψει σε κόκκινη. Η αλλαγή της αρχικής απόφασης Μακέλι προκάλεσε αναστάτωση στους φιλάθλους που δεν γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε.

«Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρχει επικοινωνία και με τους φιλάθλους γιατί έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν», σχολίασε ο Φαν Μπούκελ.

Η ολλανδική ομοσπονδία (KNVB) έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στο ποδόσφαιρο. «Θέλουμε να κάνουμε το άθλημα πιο τίμιο», δήλωσε ο διευθυντής της ομοσπονδίας Γκις ντε Γιονγκ.

Οι Ολλανδοί έχουν επενδύσει στη χρήση του VAR με το οποίο πειραματίζονται την τελευταία τετραετία.

Υστερα από σχετική άδεια που έλαβαν από το Συμβούλιο της FIFA, το βίντεο θα χρησιμοποιηθεί σε 25 αγώνες του ολλανδικού Κυπέλλου. Η KNVB φιλοδοξεί από τη σεζόν 2018/2019 να χρησιμοποιείται σε όλους τους επαγγελματικούς αγώνες.

Ο διαιτητής που χειρίζεται το VAR μπορεί να επεμβαίνει μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις: όταν σημειώνεται γκολ, στις περιπτώσεις πέναλτι, στις αποβολές και στη λανθασμένη ταυτοποίηση του παραβάτη.

Βασικό στοιχείο για να γίνει αποδεκτή η χρήση του VAR θεωρείται η ταχύτητα λήψης των αποφάσεων. Κατά τον διευθυντή διαιτησίας της FIFA Μάσιμο Μπουσάκα, το χρονικό περιθώριο για τη λήψη μιας απόφασης με τη βοήθεια του VAR δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5-6 δευτερόλεπτα.

Υπέρ της χρήσης του βίντεο έχει ταχθεί ο νέος πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, που δεν αποκλείει την εισαγωγή του στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία το 2018.

Προς το παρόν χρησιμοποιείται σε διεθνή φιλικά όπως έγινε στην αναμέτρηση της Γαλλίας με την Ιταλία και θα επαναληφθεί στο παιχνίδι της Γερμανίας με τη Σκουάντρα Ατζούρα στις 15 Νοεμβρίου.